
درمان زانو درد
زانو درد یک درد رایج در افراد پا به سن گذاشته یا کسانی که زیاد از مفصل زانوی خود استفاده میکنند است. زانو یک مفصل از نوع “لولا” است که به پا اجازه می دهد تا خم و راست شود. از بین تمام مفاصل بدن، زانو در معرض بیشترین خطر آسیب، ساییدگی و پارگی ناشی از افزایش سن، آرتریت التهابی و آرتریت سپتیک (مرتبط با عفونت) قرار دارد.
علل زانو درد
شرایط زیادی وجود دارد که می تواند باعث درد زانو شود. این آسیبها معمولاً به آسیبهای حاد، پس از یک رویداد تروماتیک منفرد، و آسیبهای ناشی از استفاده بیش از حد، که در آن درد به تدریج و بدون یک حادثه تحریککننده مجزا ایجاد میشود، گروهبندی میشوند. رایجترین انواع استفاده بیش از حد و آسیبهای ناشی از ضربه زانو در زیر مورد بحث قرار گرفتهاست.
صدمات ناشی از استفاده بیش از حد
درد پاتلوفمورال
شایع ترین علت زانو درد، استفاده بیش از حد ز زانو است. این نوع زانو درد در قسمت جلوی زانو یا در عمق زانو در پشت کاسه زانو ایجاد میشود که با چمباتمه زدن، دویدن، نشستن طولانی مدت یا هنگام بالا رفتن یا پایینآمدن از پلهها بدتر میشود. درد معمولاً با گذشت زمان و بدون یک قسمت خاص از آسیب ظاهر میشود. درد پاتلوفمورال تقریباً هرگز منجر به تورم زانو نمیشود.
کاسه زانو را به عنوان یک قطار و شیار استخوان ران (فمور) را به عنوان یک مسیر در نظر بگیرید: هر چیزی که باعث شود قطار (کاسه زانو) از مسیر خارج شود (استخوان ران) می تواند منجر به درد کشکک فمورال شود.
شایع ترین علل درد کشکک ران عبارتند از:
- عضلات ضعیف (چهارسر ران و گلوتئال)
- ماهیچه های سفت (همسترینگ، چهارسر ران و خم کننده های ران)
- همراستایی غیر طبیعی اندام ها (پاهای صاف یا قوس دار بالا
- ضربهزدن به زانوها یا چرخش باسن
- تروما ناشی از استفاده بیش از حد و افزایش سریع تمرینات بدنی
درمان های موثر شامل: تمرینات تقویت عضله، کشش عضلانی و رژیم های تمرینی آهسته پیش رونده است. گاهی اوقات بریس ها، نوار چسب یا ارتزهای پا ممکن است مفید باشند و توسط پزشک شما تجویز شوند.
بورسیت
زانو توسط مایع مفصلی که توسط پوشش داخلی مفصل و شش کیسه روان کننده “بورسا” تولید می شود، روان می شود. کیسه های بورس ممکن است در نتیجه آسیب، فشار بیش از حد یا استفاده بیش از حد تحریک شوند. التهاب بورسا بورسیت نامیده می شود. با افزایش استفاده از سونوگرافی اسکلتی عضلانی، بسیاری از شرایطی که قبلا “بورسیت” نامیده می شدند به عنوان مشکلات تاندون طبقه بندی شده اند؛ زیرا در سونوگرافی مایع بورسی دیده نمیشود، بلکه فقط تاندون غیرطبیعی است. بورسیت پس آنسرین یک مثال برای واضح شدن این موضوع است. مایع تقریباً هرگز در ناحیه پس آنسرین دیده نمی شود، فقط تاندون های غیر طبیعی دیده می شود. بورسیت پیش کشکک نیز یک استثنا است. این یک بورسیت واقعی با کیسه مایع تحریک شده و متورم است.
تاندینوپاتی کشکک یا تاندونیت کشکک یا “زانوی پرش”
تاندون کشکک از عضله چهار سر ران روی استخوان ساق پا (درشت نی) کشیده می شود. تاندون های چهارسر ران و کشکک با هم کار میکنند که فرد را قادر می سازد تا زانوی خود را صاف کند. در تاندونوپاتی کشکک، تاندون شروع به تحلیل رفتن یا ضعیف شدن می کند. این انحطاط می تواند در هر جایی بین کاسه زانو و اتصال تاندون به استخوان درشت نی رخ دهد. تاندینوپاتی کشکک باعث ایجاد درد در تاندون کشکک زانو در حین دویدن، پریدن، بالا رفتن از پله، چمباتمه زدن یا هر حرکت دیگری که نیاز به صاف کردن سریع و شدید زانو دارد، می شود.
شایع ترین علل تاندونوپاتی کشکک، ضعف عضلات چهارسر ران، همسترینگ و عضلات گلوتئال و/یا سفتی در همین گروه های عضلانی است. استفاده بیش از حد یا افزایش تمرینات بدنی “خیلی زیاد یا خیلی سریع” نیز می تواند باعث تاندونوپاتی کشکک شود. درمان های موثر در خط اول شامل تمرینات تقویتی و کششی برای عضلات چهارسر ران، خم کننده های لگن و گروه های عضلانی گلوتئال است. درمان های خط دوم از جمله تزریق های جدید (به عنوان مثال، پلاسمای غنی از پلاکت) همچنان مورد بررسی قرار می گیرند. تسمه ها یا بریس های روی تاندون کشکک ممکن است باعث تسکین درد شوند اما به احتمال زیاد به بهبود تاندون کمک نمی کنند.
استئوآرتریت یا آرتروز زانو

استئوآرتریت در اثر تحلیل (یا فرسودگی) غضروف مفصلی ایجاد می شود. غضروف مفصلی بافت محافظ و ضربه گیر است که سطوح استخوانی داخل مفصل از جمله سطح زیرین کاسه زانو را می پوشاند. استئوآرتریت شایع ترین شکل آرتریت و شایع ترین علت درد مفاصل در افراد بالای 50 سال است. به طور کلاسیک، استئوآرتریت باعث درد صبحگاهی و سفتی خفیف می شود که با شروع حرکت مفصل بهبود می یابد، اما با افزایش فعالیت بازمی گردد.
موثرترین درمان برای آرتروز تغییر سبک زندگی است. ما در وبسایت دکتر ابراهیم زاده به “سه مورد اصلی” آرتروز اشاره می کنیم:
- اصلاح فعالیت.
- کاهش وزن یا حفظ وزن
- ورزش درمانی
اصلاح فعالیت به معنای جایگزینی پریدن، دویدن، و سایر فعالیتهای پرتحرک به جای فعالیتهای کمتر (سرخوردن) مانند پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و دستگاههای ورزشی بیضوی است. کاهش وزن با کاهش بار وارد شده به مفاصل آسیب دیده، زانو درد را کاهش می دهد. افراد دارای اضافه وزن می توانند با از دست دادن تنها 10 درصد از وزن بدن خود به بهبودهای قابل توجهی در درد آرتروز دست یابند. ورزش درمانی شامل فعالیت هوازی منظم و کم تاثیر و تمرینات مقاومتی برای ساختن است.
- فعالیت های دیگر مانند یوگا و تای چی می تواند علائم را در بیماران مبتلا به آرتروز بهبود بخشد. درمان های کمکی آرتروز شامل داروها، تزریق، بریس و جراحی زانو است.
صدمات حاد
کشیدگی عضلانی
عضلات چهار سر ران (جلو ران) و عضلات همسترینگ (پشت ران) که به ترتیب زانو را صاف و خم می کنند، مستعد کشیدگی هستند. چنین فشارهایی اغلب در ورزش هایی که نیاز به شتاب و سرعت سریع دارند (بسکتبال، سافت بال، فوتبال آمریکایی، فوتبال)، و کمتر در فعالیت های تناسب اندام معمولی (آهسته دویدن، شنا، قایقرانی) رخ می دهد.
استراحت، یخ و فشرده سازی درمان خط اول خوبی برای اکثر آسیب های کشیدگی عضلانی است. استامینوفن یا ایبوپروفن بدون نسخه می تواند درد را کاهش دهد اما به طور کلی نباید بیش از یک هفته بدون توصیه پزشک استفاده شود. ناتوانی در راه رفتن یا خم کردن یا صاف کردن فعال زانو، تورم مفصل زانو یا دردی که بیش از دو هفته بدون بهبودی طول بکشد باید توسط پزشک ارزیابی شود.
پارگی منیسک
منیسک یک غضروف تخصصی “جاذب ضربه” است که در مفصل زانو بین استخوان های ران (ران) و ساق پا (درشت نی) قرار دارد. دو منیسک در زانو وجود دارد، یکی در داخل (منیسک داخلی) و یکی از بیرون (منیسک جانبی).
دو نوع پارگی منیسک ممکن است رخ دهد. پارگیهای ضربهای زمانی اتفاق میافتند که یک نیروی چرخشی ناگهانی، منیسک سالم را پاره کند. پارگی منیسک ناشی از ضربه بیشتر در ورزشکاران جوان دیده می شود. پارگیهای دژنراتیو منیسک زمانی اتفاق میافتد که نیروهای معمول (دویدن دویدن، شرکت در ورزش، کار در حیاط) باعث پارگی منیسک شوند که به دلیل سن، آرتریت یا عوامل دیگر نرم و ضعیف شدهاند. بیماران مبتلا به پارگیهای دژنراتیو اغلب احساس میکنند تا پس از تشدید فعالیت، زمانی که تورم و درد شروع میشود، احساس خوبی دارند. پارگی های دژنراتیو منیسک در بیماران بالای 40 سال شایع تر است. پارگی های منیسک تروماتیک در ورزشکاران جوان اغلب به جراحی آرتروسکوپی برای ترمیم یا برداشتن بخش هایی از منیسک پاره شده نیاز دارند. این پارگی در ورزشکاران بالای 40 سال معمولاً بدون جراحی بهترین درمان را دارند.
رگ به رگ شدن یا پارگی رباط زانو
مفصل زانو توسط چهار رباط کنار هم نگه داشته می شود:
- رباط های لولای داخلی و خارجی (رباط های جانبی داخلی و خارجی)
- رباط های متقاطع (صلیبی) که در وسط مفصل قرار دارند (قدامی و خلفی).
- رباط های صلیبی
آسیب به رباط های متقاطع جانبی و خلفی معمولاً زمانی رخ می دهد که یک جسم یا بازیکن دیگر به زانو ضربه می زند. آسیب های رباط صلیبی قدامی (ACL) اغلب بدون تماس مستقیم با زانوی آسیب دیده در حین حرکات به ظاهر بی ضرر مانند بریدن، چرخش یا فرود آمدن از پرش رخ می دهد. علائم متداول مرتبط با آسیب های رباط زانو شامل تورم مفصل و درد زانو است.
آسیبهای رباطهای جانبی معمولاً با استراحت، پرانتزی و توانبخشی بهبود مییابند. حتی جراحات درجه 3 یا “کامل” به ندرت نیاز به جراحی دارند. آسیبهای رباط صلیبی قدامی (ACL) معمولاً در افرادی که میخواهند به فعالیتهای سختی که نیاز به برش، چرخش یا پریدن دارند بازگردند، نیاز به جراحی دارد.

-
شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
-
آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
درمان اولیه زانو درد
فیزیوتراپی برای درمان و پیشگیری از بسیاری از شرایطی که بر مفصل زانو و ساختارهای نگهدارنده اطراف آن تأثیر می گذارد، ضروری است. فیزیوتراپی برای درمان درد زانو اغلب شامل یخ، کشش و تمرینات تقویت عضلات است.
درمان زانو درد شدید با رژیم غذایی
این یک درمان بلند مدت است و در لحظه شاید نتواند مسکن اصلی درد شما باشد. اما رعایت نکاتی ساده و تغییر در عادتهای غذایی میتواند از بروز مشکلات جدید برای زانوی شما جلوگیری کنید. خوردن لبنیات غنی شده با ویتامینها، استرولها و استانولها، مصرف اومگا ۳، سبزیجات خانواده کلم و … بسیار در کاهش وزن شما و کاهش فشار روی مفصل زانو تاثیر دارد. برای آشنایی با مواد غذایی مناسب برای کاهش زانو درد شدید مقاله “زانو درد شدید را با رژیم غذایی درمان کنید” را مطالعه کنید.
درمان زانو درد به کمک روانپزشک
پس از رفع کامل عامل فیزیکی که باعث درد زانو شده، ممکن است هنوز احساس کنید که زانو درد شما کامل درمان نشده است. ذهن کمی بیشتر از بدن زمان نیاز دارد تا بتواند کاملا احساس درد زانو را فراموش کند. مراجعه به روانپزشک و گذراندن چند جلسه مشاوره هماهنگ جلسات فیزیوتراپی میتواند در درمان درد زانو شما – که ممکن است عامل فیزیکی نداشته باشد – کمک کند. همچنین شما میتوانید از توصیهها و نکات موجود در وبسایت آکادمی مثبت تو برای تسلط بر ذهن خود و تقویت قوای ذهنی خود برای کاهش درد زانو استفاده کنید.
اعمال محدودیتهای فعالیت برای درمان زانو درد
برای تسریع بهبودی و محافظت در برابر آسیبهای آینده زانو، از فعالیتهایی که باعث زانو درد میشوند باید به طور موقت اجتناب شود.
اگر زانو متورم یا دردناک است، تا زمانی که درد و تورم زانو برطرف نشود، باید از وضعیتها و فعالیتهای زیر اجتناب کرد:
- چمباتمه زدن
- زانو زدن
- پیچ و چرخش
- دویدن
- ایروبیک، رقص
- ورزش کردن
- شنا با استفاده از قورباغه یا ضربه شلاق
اگر زانو متورم یا دردناک است، باید از انواع تجهیزات ورزشی زیر اجتناب کرد، مگر اینکه به طور خاص توسط فیزیوتراپ یا پزشک تجویز شده باشد:
- پله
- دستگاه قایقرانی
- اسکات
- کشش پا
تجهیزات ورزشی ترجیحی برای زانو باید حرکت صاف زانو، تقویت عضلات جلو و عقب ران (عضلات چهارسر ران و همسترینگ)، حداقل لرزش و ضربه به مفصل و کمترین خم شدن لازم را فراهم کند.

این فعالیت ها جایگزین قابل قبولی برای موارد ذکر شده در بالا هستند:
- پیاده روی سریع
- ایروبیک در آب
- شنا با استفاده از کرال استروک
- دستگاه های اسکی کراس کانتری یا بیضوی
- تردمیل پلت فرم نرم
یخ و ارتفاع
یخ برای کنترل درد و تورم مفید است. می توان آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه به اندازه هر دو تا چهار ساعت یکبار روی زانو اعمال کرد، به خصوص بعد از فعالیت بدنی، تا درد زانو کاهش یابد.
یک کیسه یخ، سبزیجات یخ زده یا یک حوله یخ زده به خوبی کار می کنند. زانوی متورم باید در هنگام یخ زدن از سطح قلب بالاتر باشد.
درمان درد زانو با مسکنها
در صورت نیاز، می توان از یک مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (مانند ادویل، موترین) یا ناپروکسن (مثلا آلو) استفاده کرد. بیش از 3000 میلی گرم استامینوفن در روز توصیه نمی شود. هر فردی که مبتلا به بیماری کبدی یا مصرف زیاد الکل است باید قبل از مصرف استامینوفن با پزشک خود صحبت کند. افرادی که سابقه حمله قلبی، خونریزی معده/روده یا بیماری کلیوی دارند، باید قبل از مصرف ایبوپروفن، ناپروکسن یا سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) با پزشک خود صحبت کنند. افرادی که بیش از یک دارو برای کاهش فشار خون مصرف می کنند باید در مصرف NSAID ها نیز محتاط باشند.
تمرینات کششی

بسته به آسیب یا شرایطی که باعث درد می شود، بیماران می توانند تمرینات کششی را از روز بعد از آسیب شروع کنند. کشش را به آرامی و به تدریج انجام دهید و فشار ثابتی را در انتهای کشش نگه دارید. از کششهای بالستیکی سریع خودداری کنید، زیرا این کششها میتوانند به بافت آسیب دیده آسیب وارد کنند. حرکات کششی باید بین 20 تا 30 ثانیه نگه داشته شوند و روی هر دو پاهای آسیب دیده و آسیب دیده انجام شوند. هر عضله باید سه تا پنج بار در هر جلسه کشیده شود و جلسات کششی ممکن است یک تا چهار بار در روز انجام شود.
کشش همسترینگ
روی زمین یا تخت بنشینید و پای آسیب دیده را مستقیماً در مقابل خود کشیده باشید. پای مخالف ممکن است خم شده باشد یا ممکن است از تخت آویزان شود. پای آسیب دیده را صاف نگه دارید، به جلو خم شوید و به مچ پا برسید. 30 ثانیه نگه دارید اما پرش نکنید. درست بنشین. مانند بالا تکرار کنید.
کشش عضلات چهار سر ران
پشت صندلی بایستید و بالای صندلی را با یک دست بگیرید. زانو را خم کنید و پا را با دست در همان سمت بدن بگیرید. صاف بایستید. پا را به آرامی به سمت بدن بکشید. به مدت 30 ثانیه نگه دارید، فشار ثابتی روی پا نگه دارید (کشیدن-رها کردن-کشیدن خودداری کنید). پا را رها کنید. 10 تا 15 بار تکرار کنید.
کشش دونده
رو به دیوار قرار بگیرید و در فاصله 45 تا 60 سانتی متری دیوار بایستید. دست ها را در ارتفاع سر قرار دهید و به دیوار تکیه دهید، پاها و پشت را صاف نگه دارید. می توانید سر خود را روی دستان خود، به دیوار تکیه دهید. شما باید کشش را در عضلات پشت ساق پا احساس کنید. 30 ثانیه نگه دارید. 10 تا 15 بار تکرار کنید.
تمرینات تقویتی برای درمان زانو درد
توانبخشی زانو و درمان زانو درد تقریباً همیشه شامل تمرینات تقویتی است. بیماران به تدریج از تمرینات انجام شده با زانوی صاف (مثلاً بالا بردن پاهای مستقیم) به تمریناتی که به درجاتی از خم شدن زانو نیاز دارند (مثلاً اسکات) پیشرفت می کنند. تمرینات اولیه اغلب شامل موارد زیر است:
بلند کردن پای مستقیم
روی لبه صندلی بنشینید یا روی پشت دراز بکشید. پای مخالف را خم کنید. پای آسیب دیده را کاملا صاف نگه دارید و آن را 10 سانتی متر از زمین بلند کنید. 5 ثانیه نگه دارید. 10 تا 15 بار (یک ست) تکرار کنید. در مجموع سه ست را اجرا کنید.
همانطور که وضعیت شما بهبود می یابد، بالا بردن مستقیم پا با وزنه در مچ پا انجام دهید. با وزنه 1 کیلوگرمی شروع کنید و به تدریج به وزن 2.5 تا 5 کیلوگرمی افزایش دهید. این جرکت به مرور زمان درد زانو را کاهش می دهد.
اداکشن هیپ

به پهلو روی تخت یا زمین دراز بکشید. پای آسیب دیده باید در پایین باشد و باید صاف نگه داشته شود و پای بالایی باید خم شود و پا در جلوی پای پایینی قرار گیرد. پای پایینی را 10 سانتی متر بلند کنید. 5 ثانیه نگه دارید و پس از آن به آرامی رها کنید. 10 تا 15 بار (یک ست) تکرار کنید. در مجموع سه ست را اجرا کنید.
متناوبا، از یک توپ ورزشی برای انجام اسکات استفاده کنید. صاف بایستید و توپ را بین پشت و دیوار نگه دارید. به آرامی زانوها را خم کنید و پشت را پایین بیاورید (توپ را از دیوار پایین بیاورید). برای شمارش پنج نگه دارید. بایستید 10 تا 15 بار تکرار کنید.
منبع: www.uptodate.com
در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد جراحی زانو دارید، میتوانید از طریق شمارههای 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.