آرتروز زانو یا ساییدگی زانو چیست؟

آرتروز زانو یا ساییدگی زانو چیست؟

آرتروز فرسایشی یا استئوآرتریت یکی از دلایل اصلی فرسایش غضروف بین مفاصل است. آرتروز زانو زمانی اتفاق‌می‌افتد که استخوان‌ها به‌یکدیگر ساییده‌شده و امکان جذب‌فشار و شوک توسط غضروف‌ها ازبین رفته‌باشد. درنتیجه این سایش باعث درد زانو، ورم، سفت‌شدن، کاهش‌دامنه‌حرکتی‌ زانو و بعضا موجب تشکیل یک ضایعه‌ اضافی‌ استخوانی درمحل زانو و صدادادن زانو می‌شود.

استئوآرتریت زانو در میان افراد 50 ساله و بالاتر شایع‌تر است و زنان به دلیل عوامل هورمونی و اسکلتی-عضلانی نسبت به مردان بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. با این حال، در حال حاضر یک روند نوظهور در بیماران جوانتر وجود دارد که به این بیماری مبتلا می شوند، که آنها را در معرض خطر ابتلا به استئوآرتریت زانو با شروع زودرس قرار می دهد.
انواع مختلفی از درمان برای آرتروز زانو وجود دارد که بهترین گزینه بر اساس ارزیابی حرفه ای از وضعیت است. برنامه های ورزشی، تزریق اسید هیالورونیک، دارو درمانی، فیزیوتراپی یا جراحی همگی گزینه های مناسبی هستند. پزشک متخصص زانو دکتر ابراهیم زاده روش مناسب را برای این عارضه پیشنهاد خواهدکرد.

علائم آرتروز زانو چیست؟

آرتروز زانو معمولا به مرور زمان شروع می‌شود و به آرامی تشدید می‌شود. علائم زیر را می‌توان به‌عنوان نشانه‌ها و علائم آرتروز زانو نام برد:

  • درد: مفصل زانو ممکن است در حین حرکت و یا پس از حرکت شروع به درد گرفتن کند.
  • حساسیت به لمس: هنگام فشار آمدن به مفصل یا لمس آن ممکن است دچار درد و ناراحتی شود.
  • خشک و سفت شدن مفصل: بیشتر اوقاتی که برای مدت طولانی بی‌تحرکت هستید، مخصوصا صبح که از خواب بیدار می‌شوید، مفاصل صدای تق تق می‌دهند.
  • محدودیت‌های حرکتی: در این حالت امکان حرکت‌دادن کامل مفاصل خود را نخواهید داشت.
  • احساس ساییده‌شدن: ممکن‌است هنگام تکان‌دادن مفصل زانو، احساس صدای سایش داشته‌باشید.
  • تشکیل ضایعه استخوانی: اسپرز یا خار استخوانی شبیه یک توده سخت است که ممکن است در اطراف فصل آسیب‌دیده تشکیل گردد.

برای اینکه با دلیل صدا دادن مفصل‌ها به خاطر شکستن قولنج آشنا شوید، این ویدیو را ببینید:

علت آرتروز زانو چیست؟

بالا رفتن سن از رایج‌ترین دلایل آرتروز زانو است. به طور تقریبی افراد هرچه بیشتر پا به سن می‌گذارند تا حدودی به ساییدگی زانو مبتلا می شوند. به هرحال برخی عوامل در سنین پایین تر می‌توانند ریسک ابتلا به آرتروز را در افراد افزایش دهند. برخی از اصلی ترین عوامل عبارتند از:

  • افزایش وزن: افزایش وزن باعث افزایش فشار بر مفاصل شده و هر کیلوگرم وزن می‌تواند تا 3 کیلوگرم بار اضافی به‌ زانوها واردکند.
  • وراثت: عاکل وراثت می تواند فرد را در مقایسه با دیگران بیشتر در معرض ابتلا به آرتروز قرار دهد.
  • جنسیت: در زنان بیشتر از مردان احتمال بروز آرتروز وجود دارد؛ مخصوصا در زنان بالای 55 سال
  • آسیب های تکراری به مفاصل: درصورتی‌که فرد به‌دلیل شغلی نیاز به‌برخی کارها داشته‌باشد، ازجمله زانوزدن، بلندکردن اجسام سنگین و … به‌احتمال بیشتری به آرتروز زانو مبتلا می شود.
  • فعالیت های ورزشی: ورزش هایی مانند فوتبال و تنیس و دو می تواند فرد را در معرض ریسک بالاتری از ابتلا به آرتروز قرار دهد. ورزشکاران باید مراقبت بیشتری از مفاصل خود داشته باشند و فعالیت های بدنی منظم و آرامی در جهت تقویت عضلات مفاصل خود انجام دهند. در واقع این ضعیف شدن عضلات بدن است که فرد به آرتروز مبتلا می شود.
  • سایر بیماری ها: ابتلا به دومین نوع شایع آرتریت که به آرتریت روماتوئید شناخته می شود، احتمال بروز آرتروز را در افراد بالا می برد. علاوه بر این مشکلات متابولیک مانند افزایش غیر عادی هورمون خون و یا آهن خون، از جمله بیماری های شایع در ایجاد آرتروز هستند.

آرتروز چگونه تشخیص داده‌می شود؟

از روش‌های زیر برای تشخیص آرتروز زانو می‌توان استفاده کرد:

عکس برداری رادیولوژی

با استفاده از عکس برداری رادیولوژی نمی توان به وضععیف غضروف ها پی برد، اما از این روش برای اندازه گیری فضای بین استخوانی برای تشخیص از بین رفتن غضروف ها می توان استفاده کرد. همچنین این روش ایجاد ضایعه استخوانی یا خار استخوانی را نشان می دهد. بنابراین روش عکس برداری رادیولوژی برای تشخیص ابتلا به آرتروز قبل از ایجاد علائم ظاهری آن است.

عکس برداری ام آر آی MRI

عکس برداری MRI از زانو برای بررسی آرتروز زانو

در این نوع عکس برداری به منظور ایجاد عکس‌های دقیق از استخوان و بافت های غضروفی آن، از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی استفاده می شود. این روش برای تشخیص آرتروز لازم نیست؛ اما می‌تواند به‌تشخیص پزشک متخصص زانو دکتر ابراهیم زاده گرفته شود و اطلاعات واضح‌تر و جامع‌تری را در اختیار وی قرار دهد.

آزمایش خون

این آزمایش به‌منظور معاینه پزشک از ابتلا به آرتریت روماتوئید انجام می شود.

آزمایش مایع مفصلی

آزمایش مایع مفصلی

در این روش پزشک از یک سوزن برای خارج کردن مایع مفصلی بیمار استفاده کرده و به بررسی علائمی مانند نقرص یا عفونت در این مایع می پردازد. علائم این بیماری ها معمولا درد و التهاب در زانو است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر بیش از چند هفته است که زانویتان درد می‌کند و احساس سفتی زانو دارید، نیاز است با پزشک متخصص زانو در این زمینه صحبت کنید.

آرتروز زانو چگونه درمان می‌شود؟

درمان اصلی آرتروز زانو به شرح زیر است:

تزریق ژل

در این روش، اسید هیالورونیک که یک مایع ژله ای است، به مفصل زانو تزریق می شود. این مایع یک ماده طبیعی بوده که در مایع سینوویال دور مفاصل در بدن وجود دارد. این مایع مانند روغن روان کننده عمل کرده و باعث می‌شود استخوان‌ها روی یکدیگر به‌روانی حرکت کنند و به‌عنوان یک ضربه گیر برای فشارهای واردشده بر مفصل عمل‌کنند. غلظت اسید هیالورونیک در افراد مبتلا به آرتروز زانو کمتر از حد نرمال است.
مایع مفصل سینوویال در افرا مبتلا به آرتروز زانو تجریه می‌شود. این مایع به مفصل زانو جهت تسکین درد و ضربه گیری کمک بسیاری می‌کند. در این روش ساده، اسید هیالورونیک مستقیما به‌حفره دور مفصل زانو تزریق‌شده و درصورتی‌که زانوی شما دچار التهاب شود، پزشک مایعات اضافی را از آن خارج می‌کند.
درمان زانو درد با این روش در یک دوره سه تا پنج هفته‌ای و مقدار یک بار تزریق در هر هفته است. پس از هربار تزریق فرد باید تا 48 ساعت از تحمل وزن‌های زیاد روی پای خود مانند دویدن و وزنه برداری و یا ایستادن های طولانی مدت خودداری کند.
تزریق این ژل میزان قابل‌توجهی از درد را کاهش‌داده و دوران نقاهت آن تا شش‌ماه به‌طول می‌انجامد. این روش درمانی با روش‌های درمان آرتریت دیگر به‌صورت ترکیبی استفاده‌شده تا بیشترین بهره وری را داشته باشد. پس از تزریق باید تا چند روزی صبر کنید و اگر از همان ابتدا نتیجه نگرفتید، نگران نباشید، زیرا تزریقات پس از 6 ماه دوباره تکرار خواهند شد.

در نظر داشته اشید که این نوع تزرق روان کننده مفصل بیشتر برای افرادی که دچار آرتریت خفیف تا متوسط هستند کاربرد دارد و آزمایشات نشان می دهند که این افراد با تزریق ژل دیگر نیازی به عمل جراحی ندارند.

آیا نیاز به جراحی دارم؟

شما فقط درصورتی به تعویض زانو نیاز خواهید داشت که زانوی شما درد، سفتی، بی ثباتی یا از دست‌دادن عملکردی داشته‌باشد که بر زندگی و فعالیت‌های روزانه شما تأثیر می‌گذارد.

در یک زانوی سالم، انتهای استخوان‌های ران و ساق پا با غضروف سخت پوشیده شده‌است که به استخوان‌ها اجازه می‌دهد به راحتی در مقابل یکدیگر حرکت کنند. آرتریت به غضروف سخت آسیب می‌رساند به‌‌طوری که نازک می‌شود.

در عمل تعویض زانو، انتهای ساییده‌شده استخوان‌ها و غضروف‌های سخت باقی‌‌مانده برداشته‌شده و با قطعات فلزی و پلاستیکی جایگزین می‌شوند. پلاستیک مانند غضروف سخت عمل می کند و به مفصل شما کمک می کند تا آزادانه حرکت کند. قسمت‌های بهم پیوسته مفصل مصنوعی به‌ زانوی شما اجازه خم شدن می‌دهد و درعین‌حال آن‌را پایدارتر می‌‌کند.

تعویض مفصل زانو

اگر آرتروز زانو دارید، لزوماً نیازی به تعویض مفصل زانو نخواهید داشت. اما اگر زانوی شما در اثر آرتروز آسیب‌دیده باشد و درد، ناتوانی یا سفتی آن اثرات جدی بر فعالیت های روزانه شما داشته باشد، ممکن است ارزش آن را داشته باشد.

حتی در این‌صورت، پزشک متخصص زانو دکتر ابراهیم زاده همیشه قبل از پیشنهاد جایگزینی زانو، اقدامات دیگری از جمله درمان‌های دارویی، فیزیوتراپی و کاهش وزن را امتحان می‌کند. اگر علائم شما هنوز قابل کنترل است و داروی شما موثر است، ممکن است ترجیح دهید صبر کنید.

پزشک شما می‌تواند با در نظر گرفتن سن، سلامت و سطح فعالیت شما درمورد گزینه‌های جراحی و مزایا و معایب احتمالی انجام یا به تعویق‌ انداختن جراحی به‌شما توصیه کند.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

اکثر افرادی که تعویض زانو انجام می دهند بالای 60 سال دارند. هر چه زودتر تعویض زانو انجام دهید، احتمال اینکه در نهایت به جراحی بیشتری نیاز داشته باشید بیشتر می شود. با این‌حال، شواهدی وجود دارد مبنی‌بر اینکه اگر منتظر نمانید تا زانوی شما بسیار سفت یا تغییر شکل داده‌شود، نتیجه جراحی ممکن است بهتر باشد.

آیا دلایلی وجود دارد که من نمی توانم تعویض زانو انجام دهم؟

متأسفانه، برخی از افراد ممکن است نتوانند تعویض مفصل زانو انجام دهند، حتی اگر آرتریت آنها بسیار بد است. این ممکن است به این دلیل باشد که:

عضلات ران شما (چهارسر ران) بسیار ضعیف هستند و ممکن است نتوانند از مفصل جدید زانوی شما حمایت کنند.
زخم های باز عمیق یا طولانی مدت (زخم) در پوست زیر زانو شما وجود دارد که خطر عفونت را افزایش می دهد.

در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد جراحی زانو دارید، می‌توانید از طریق شماره‌های 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.

آرتروز زانو در زنان

زنان 2 تا 8 برابر بیشتر از مردان از زانو درد و به ویژه آسیب‌های زانو رنج می‌برند. اگرچه دلایل زیادی برای این بیماری وجود دارد، اما اجازه دهید ابتدا به انواع خاصی از مشکلات زانو که زنان، مخصوصا آرتروز زانو در زنان بپردازیم.

بسیاری از ما شنیده‌ایم که زنان ورزشکار بیشتر مستعد آسیب‌ دیدگی زانو هستند. اما هرساله تقریباً 10 میلیون زن برای زانو درد به‌پزشک مراجعه می‌کنند که اغلب به‌دلیل فعالیت‌های غیرمرتبط با ورزش است، مانند بلندکردن جعبه، بالا رفتن از پله‌ها یا زانو زدن بیش‌از‌حد درحین لباس‌شستن و کارهای خانه.

همانطور که ممکن‌است بدانید، زانو توسط استخوان فمور (استخوان ران)، درشت نی (استخوان ساق‌پا) و کشکک (کلاهک زانو) تشکیل می‌شود. زانو در اصل یک مفصل لولا است که توسط رباط‌های متقاطع داخلی (MCL)، جانبی جانبی (LCL)، صلیبی قدامی (ACL) و رباط‌های متقاطع خلفی (PCL) در جای خود نگه‌داشته می‌شود.

حال سوال اینجاست…

چرا زنان بیشتر دچار آسیب دیدگی زانو می شوند؟

اگرچه هیچکس دقیقاً نمی‌داند که چرا زنان بیشتر از مردان از آسیب‌های زانو رنج می‌برند، پزشکان دلایل متعددی را ارائه کرده اند. این فرضیه‌ها عبارتند از:

آناتومی بدن زن

اولین مورد از این نظریه ها به آناتومی بدن زنان مربوط می شود. (این مساله ربطی به زور و قدرت فرد ندارد) باسن یک زن کمی پهن تر از یک مرد است، زیرا زنان می‌توانند بچه‌دار شوند. از باسن، پاهای ما باریک می شوند و در زانو کمی به سمت داخل می چرخند. این آناتومی باعث می شود که حتی یک زن سالم نیز تا حدودی زانوهایش به سمت داخل تمایل داشته باشد و وزن فرد را به طرز عجیبی به سمت داخل زانو منتقل کند.

کارکشیدن از عضله

گروه‌های عضلانی کلیدی درگیر در حرکت زانو شامل عضلات چهارسر ران (عضلات جلوی ران) و همسترینگ (عضلات پشت ران) هستند. بر خلاف مردان، زنان بیشتر احتمال دارد به وضعیتی به نام تسلط چهارگانه مبتلا شوند. تسلط چهارگانه زمانی اتفاق می‌افتد که در فعالیت‌هایی که باید از هر دو عضله به طور مساوی استفاده کنیم، بیشتر از همسترینگ به عضلات چهار سر ران خود تکیه می‌کنیم. پزشکان بر این باورند که تسلط چهارگانه علت اصلی آسیب‌های ACL است.

هورمون‌ها

هورمون زنانه، استروژن، باعث شل شدن رباط‌ها در آمادگی برای بارداری می‌شود. با این حال، سطح استروژن نیز در طول زندگی یک زن کاهش می‌یابد. به‌عنوان مثال، مطالعات نشان داده‌اند که زنان ورزشکار اغلب درست قبل از تخمک گذاری، زمانی که سطح استروژن شروع به افزایش می‌کند، بیشتر احتمال این وجود دارد که به مفاصل زانویشان آسیب برسد. این مساله به این دلیل است که تاثیر هورمون‌ها بر رباط‌های زانو می‌تواند منجر به پارگی ACL و MCL شود.

اگر فکر می‌کنید که ممکن‌است هریک از آسیب‌های ذکرشده در بالا را داشته‌باشید، می‌توانید با دکتر ابراهیم زاده بهترین دکتر جراحی زانو  و متخصص ارتوپد تماس‌بگیرید. اگر از دستورات پزشک خود پیروی کنید، احتمالا نیاز به جراحی زانو نداشته باشید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

در اینجا برخی از مشکلات رایج زانو که زنان با آن مواجه می‌شوند و نکاتی از جراحان ارتوپد آمریکا و متخصصان زانو درمورد نحوه‌ پیشگیری از آن‌ها آورده‌ شده‌است:

درد کشکک یا کاسه زانو (درد در جلوی کاسه زانو)

کشکک زانوی شما باید در حالی که پای خود را دراز می کنید، مستقیماً به سمت بالا و پایین سر بخورد. اما گاهی‌اوقات کاسه زانو کمی از مسیر خارج می‌شود و به‌استخوان و غضروف اطراف ساییده می‌شود. این عارضه می‌تواند منجر به درد و تورم در جلوی زانو و پشت کاسه زانو شود. زانوی شما همچنین ممکن است صدای تق تق بدهد.

  • درمان درد کشکک زانو

برای جلوگیری از درد، افزایش استقامت عضلانی و تقویت عضلات چهار سر ران در جلوی ساق بسیار مهم است. همچنین باید با تمرینات کششی، ماهیچه‌ها و تاندون‌های سفت‌شده در پشت ساق‌پا (همسترینگ) و تاندون های بیرونی ساق پا (ایلوتیبیال) را تقویت کنید. علاوه‌براین باید در نظر داشته باشید که از فعالیت‌هایی که ممکن‌است باعث تشدید کاسه‌زانو شوند، مانند بالا رفتن از پله‌ها و پستی و بلندی ها و چمباتمه‌زدن بیش از حد خودداری کنید.

پارگی مینیسک

منیسک یک تکه غضروف هلالی شکل است که به عنوان بالشتک برای زانو عمل می کند. شما دو منیسک در هر زانو دارید. هنگامی که مینیسک شکسته می‌شود، قطعات پاره شده می‌تواند باعث تحریک شود که منجر به درد و تورم در سمت داخلی یا بیرونی (جانبی) زانو می‌شود، این بستگی به این دارد که کدام مینیسک پاره شده است.

  • درمان پارگی مینیسک زانو

اگر درد منیسک دارید، حتما روی زانوی خود یخ بگذارید و یک داروی ضد التهابی مصرف کنید تا تورم کاهش یابد. روی تمرینات کششی و تقویت پاهای خود کار کنید. اگر درد مزمن زانو پس از انجام یک دوره تمرینات تقویتی زانو ادامه داشت، بهتر است برای ارزیابی کامل به دکتر ابراهیم زاده بهترین دکتر زانو مشهد مراجعه کنید.

پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی)

یکی از شایع ترین آسیب رباط های زانو، آسیب ACL  است. بیشتر آسیب ها در جوانان و ورزشکاران رخ می دهد ACL زمانی آسیب می بیند که نیرویی بیش از قدرت رباط را تحمل کند. این ممکن است به دلیل آسیب غیر تماسی (مثلا پریدن و یا افتادن از یک سطح) یا در اثر تماس مستقیم مانند ضربه زدن در طول بازی فوتبال باشد. خطر آسیب ACL در ورزش‌هایی که نیاز به چرخش، پریدن یا تغییر جهت سریع دارند، بالاترین میزان است. همچنین برای زنان و یا ورزشکارانی که شرایط بدنی ضعیف تری دارند و قدرت یا انعطاف پذیری بالایی ندارند، مشکلی رایج است.

افرادی که پارگی ACL را تجربه می‌کنند، اغلب در زمان آسیب دیدگی زانو صدای “پاپ” را می شنوند. علائم و نشانه‌های دیگری نیز مانند: تورم زیاد زانو 2 تا 12 ساعت پس از آسیب، ناتوانی در صاف کردن یا خم کردن کامل زانو پیش بیاید.

  • درمان پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی)

تحقیقات علمی اخیر نشان داده است که خطر آسیب ACL را می توان با تمرینات فیزیوتراپی که برای بهبود استقامت عضلانی و افزایش انعطاف پذیری طراحی شده اند، کاهش یابد. اما اگر احتمال می دهید که دچار پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی) شده‌اید، بهتر است برای ارزیابی و معاینه کامل به دکتر ابراهیم زاده بهترین دکتر زانو مشهد مراجعه کنید.

پارگی MCL (پرباط جانبی داخلی)

MCL در زانو قسمتی است که از خم شدن زانو به سمت داخل جلوگیری می‌کند. این ناحیه زمانی آسیب می‌بیند که نیرویی از قسمت خارجی زانو به زانو وارد شده و زانو خم می‌شود. این حالت بیشتر در بازیکنان فوتبال پیش می آید که از بیرون به زانویشان ضربه وارد می‌شود.  آسیب به MCL با فشار بیش از حد جانبی (فشار به داخل یا بیرون از سمت چپ یا راست زانو) زانو رخ می‌دهد. این نیرو باعث گشاد شدن قسمت داخلی زانو و ایجاد کشیدگی، پارگی جزئی یا پارگی کامل رباط می‌شود.

آسیب به MCL ممکن است جزئی از آسیب پیچیده‌تر زانو باشد. آسیب‌هایی که اغلب در ترکیب با پارگی MCL رخ می‌دهد، پارگی ACL و منیسک (غضروف) است. شایع‌ترین علامت پس از آسیب به MCL‌، درد مستقیم روی رباط در قسمت داخلی زانو است. اگر فقط MCL باشد، اکثر بیماران پس از آسیب حاد می‌توانند به راه‌رفتن ادامه دهند، با این‌حال این افراد اغلب در فعالیت‌هایی که شامل چرخش زانو است، مشکل دارند. درد و سفتی در مفصل در قسمت داخلی زانو موضعی است و این ناحیه ممکن است متورم شود. پارگی‌های وخیم‌تر MCL ممکن است به‌بیمار احساس بی‌ثباتی در راه رفتن نیز بدهد.

  • درمان پارگی MCL (پرباط جانبی داخلی)

اگر زانویتان آسیب‌دیده و احتمال می‌دهید باعث پارگی MCL شده باشد، بهتراست برای ارزیابی کامل به دکتر ابراهیم زاده دکتر متخصص زانو و جراح زانو مراجعه کنید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

آسیب‌های ناشی از استفاده بیش از حد

تکرار یک حرکت ثابت می‌تواند منجر به ساییدگی و پارگی هرکدام از مفاصل شما شود. اما صدمات ناشی از استفاده بیش از حد در زانوها شایع‌تر است؛ زیرا شما برای انجام بسیاری از فعالیت‌ها به زانوهای خود تکیه می‌کنید. صدمات و درد استخوان‌ها یا عضلات ملتهب‌شده می‌تواند به‌مشکلات بزرگتری تبدیل شود.

  • روش درمان

اگر مشکوک به آسیب بیش از حد زانو هستید، با پزشک خود مشورت کنید و حتما استراحت کافی داشته باشید. این کار ممکن است فشار را از روی زانویتان برداشته و زانوی شما دیگر درد نکند.

به عنوان یک زن، برای زانو درد خود چه کنم؟

بهترین راه برای جلوگیری از زانو درد و آرتروز زانو در زنان این است که درد زانو را قبل از اینکه به وضعیت بدتری تبدیل شود، در جوانه خفه کنید. می‌توانید برای جلوگیری از زانو درد، موارد زیر را امتحان کنید:

BMI مناسب خود را حفظ کنید
برای کاهش فشار غیرضروری روی زانو، سعی کنید وزن خود را در محدوده BMI مناسبنگه دارید. اگر نمودار BMI را در گوگل جستجو کنید، به شما یک ماشین حساب برای محاسبه وزن و قد متناسب باBMI بدنتان می‌دهد. این عدد به شما می گوید که در حال حاضر در کجا ایستاده اید و آیا لازم است اقدامی انجام دهید یا خیر.

بهترین کفش‌ها را برای پای خود بخرید

احتمالاً لازم نیست به شما بگوییم که کفش‌های پاشنه بلند برای زانو بسیار مضر اند. اما، شما همچنین می‌توانید کفش های ورزشی متناسب با نیازهای پای خود بخرید و استرس روی زانوها را کاهش دهید. اگر پاهای شما به سمت داخل (پرونات)، به سمت بیرون (سوپین) یا هیچکدام (خنثی) می‌چرخد، کفش‌های مخصوص دویدنی انتخاب کنید که برای این شرایط طراحی شده باشند.

ورزش‌های سبک انجام دهید

تمرینات با ضربه زیاد (دویدن یا پریدن) فشار زیادی را بر روی زانو وارد می‌کند. اگر به طور حرفه ای و سنگین ورزش می کنید، ممکن است نتوانید از این فعالیت ها اجتناب کنید. با این حال، برای بقیه افراد، ورزش‌های کم‌تأثیر (دویدن روی الپتیکال، شنا، یوگا، پیلاتس و غیره) به شما این امکان را می‌دهند که بدون فشار آوردن بیش از حد به زانو، تمرینات تقویتی و قدرتی مورد نیاز خود را انجام دهید.

گزینه‌های درمانی برای زانو درد

اگر زانو درد دارید، پزشک شما می خواهد از تکنیک های تصویربرداری برای تشخیص درد شما استفاده کند. به طور خاص، سی تی اسکن و MRI می تواند آسیب های بافت نرم، مانند پارگی رباط ها یا تحریک باند IT را نشان دهد.

پس از دریافت تشخیص، دکتر ابراهیم زاده جراح زانو و بهترین دکتر زانو ممکن است موارد زیر را توصیه کند:

  • روش رایس یا ترکیبی: آسیب‌های ساده زانو ممکن است با ترکیبی از استراحت، سرما، فشرده‌سازی زانو و بالا نگهداشتن زانو بهبود یابد. همچنین ممکن است پزشک داروهای ضدالتهابی برای کاهش تورم و درد را در هنگام بهبود جراحت شما تجویز کند.
  • فیزیوتراپی: آسیب‌های زانو اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که با فیزیک مناسب بدن نتوانیم حرکات عملکردی (مانند بالا رفتن از پله‌ها) را کامل کنیم. برای اینکه زانوهایتان بهترین کارایی را داشته باشند، یک فیزیوتراپ می تواند به شما کمک کند عضلات کلیدی (مانند همسترینگ) را تقویت کرده و عضلات سفت (مانند فلکسورهای لگن) را شل کنید.
  • آرتروسکوپی زانو: اگر وضعیت زانو شما نیاز به جراحی داشته باشد، پزشک ممکن است یک آرتروسکوپ را برای معاینه بافت‌های زانو وارد کند. سپس با استفاده از ابزارهای کوچک، قطعات رباط پاره شده را برای بازگرداندن حرکت زانو بر می‌دارد.
  • تعویض مفصل زانو: به ندرت ممکن است شرایط شما نیاز به تعویض جزئی یا کامل زانو داشته باشد. اگر به این نوع جراحی نیاز داشته باشید، دکتر ابراهیم زاده قسمت و یا مفصل کامل زانو شما را با یک پروتز زانو تعویض می‌کند.

۵ نکته مهم برای درمان آرتروز

استئوآرتریت یک اختلال بسیار شایع است که بیش از 50 میلیون بزرگسال، چه مرد و چه زن را تحت تاثیر قرار می دهد. این اختلال معمولاً با درد و سفتی مفاصل خود را نشان می‌دهد که به طور منظم در نوسان است اما هرگز به طور کامل ناپدید نمی شود. این بیماری هیچ درمانی ندارد و درمان آرتروز بر مدیریت علائم تمرکز دارد. جراحی زانو اغلب آخرین راه حل برای جایگزینی مفصل است.

با این حال، چندین درمان غیر دارویی می‌تواند به بهبود عملکرد مفاصل، کاهش علائم و تاخیر در پیشرفت اختلال کمک کند. به طور کلی، استئوآرتریت در مراحلی بهتر مدیریت می‌شود، ابتدا با درمان‌های غیرپزشکی محافظه‌کارانه شروع می‌شود و سپس به سمت داروها و در نهایت به جراحی، در صورتی که هیچ درمانی مؤثر نباشد، ادامه می‌یابد. نکات ما برای درمان آرتروز در سالمندان:

مدیریت انتظارات

از آنجایی که اینترنت مملو از درمان‌ها و درمان‌های اثبات‌نشده بی‌شماری است، افراد مبتلا به استئوآرتریت اغلب انتظارات غیر واقعی دارند. و بدتر از آن، آنها اغلب با مراجعه به جراح زانو، خود درمانی را متوقف نمی‌کنند.

ابتدا به یاد داشته باشید که آرتروز فقط به دلیل افزایش سن نیست و همه به جراحی تعویض مفصل نیاز ندارند. در حالی که ساییدگی مفصل از عوامل موثر است، بسیاری از عوامل دیگر در ایجاد آرتروز نقش دارند. چندین روش غیر جراحی می تواند عملکرد مفصل را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

توجه داشته باشید که با مراجعه به دکتر ابراهیم زاده جراح زانو مشهد می توانید به چکاپ زانو پرداخته و سلامت کلی و عملکرد مفصل زانو را تحت درمان قرار دهید. عدم پیگیری درد زانو منجر به پیشرفت بیماری و ناتوانی می شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

ایجاد تغییرات کلیدی در شیوه زندگی

یکی از بهترین نکات برای درمان آرتروز در سالمندان، ایجاد برخی تغییرات مهم در زندگی کلی است.

رژیم غذایی

از یک رژیم غذایی سالم از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، آجیل و سایر چربی های سالم استفاده کنید، اما مصرف گوشت قرمز را محدود کنید. یک رژیم غذایی سالم دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند علائم آرتریت را کاهش دهد.

فعالیت بدنی

سعی کنید فعالیت بدن خود را افرایش دهید. این یعنی پیاده روی منظم، رفتن به شنا یا حتی استفاده از دوچرخه. نکته کلیدی این است که هر روز فعالیت انجام دهید. پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری در داخل خانه، انجام تمرینات قدرتی سبک و …

مراقب وزن خود باشید؛ چرا که شواهد نشان می دهد که از دست دادن حتی 5 تا 10 درصد از وزن بدن از ترکیب یک رژیم غذایی سالم و ورزش می تواند به‌طور قابل توجهی عملکرد مفصل را بهبود بخشد، قدرت عضلانی را افزایش داده و درد را کاهش دهد.

از داروهای ساده خانگی استفاده کنید

11 روش خانگی درمان زانو درد

برای مشاهده کامل مقاله ۱۱ روش خانگی درمان زانو درد کلیک کنید.

به طور خلاصه می‌توانید درد و ناراحتی را به روش‌های مختلفی تسکین دهید، از جمله:

  • استفاده از گرما یا سرما برای تسکین درد و تورم مفاصل
  • فیزیوتراپی برای کمک به‌بهبود عملکرد مفصل و دامنه حرکتی
  • یوگا و رقص برای افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری مفاصل
  • تمرین با وزنه نیز می‌تواند به ساخت توده عضلانی برای کمک به حمایت و محافظت از مفاصل کمک کند
  • ایروبیک (دوچرخه سواری) می‌تواند عملکرد قلب را بهبود بخشد، از افزایش وزن جلوگیری کند، تورم مفاصل را کاهش دهد و سلامت کلی بدن را بهبود بخشد.
  • تمرینات خاصی مانند شنا، تمرینات قدرتی، تای چی و یوگا برای بیماران مبتلا به آرتریت مفید هستند و درد را کاهش می‌دهند و ثبات زانو را در حین راه رفتن بهبود می‌بخشند.
  • استفاده از زانوبند می تواند درد مزمن زانو را کاهش‌داده و ثبات را بهبود بخشد. همچنین، بیمار می‌تواند از استفاده از یک وسیله سرپایی مانند عصا یا واکر بهره مند شود. این دستگا‌ه‌ها به حفظ استقلال کمک می‌کنند.

از پزشک متخصص زانو در مورد داروهای زانو درد بپرسید

کرم های موضعی مانند ژل دیکلوفناک و کپسایسین می توانند به درد خفیف مفصل کمک کنند. این عوامل باید در اوایل بیماری شروع شوند و می توانند چندین بار در روز استفاده شوند. گزینه های دیگر عبارتند از:

داروهای خوراکی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) برای تسکین درد خفیف تا متوسط بسیار موثر هستند. البته در نظر داشته باشید که استفاده از این دارو ها باید زیر نظر پزشک انجام شوند زیرا اثرات نامطلوبی بر روده، کبد و قلب دارند.

داروی ضد افسردگی دولوکستین برای آرتروز و کمردرد بسیار موثر است. دولوکستین یک گزینه برای بیمارانی است که قادر به تحمل NSAID نیستند. مزیت دیگر دولوکستین این است که خلق و خو را نیز بهبود می بخشد.

تزریق داخل مفصلی

برخی از بیماران ممکن است از تزریق کورتیکواستروئید به مفصل سود ببرند. تزریق استروئیدها در هنگام شدید شدن درد مؤثرتر است و برای بیمارانی که نمی توانند کورتیکواستروئیدهای خوراکی مصرف کنند ایده آل است.

تعویض مفصل زانو

وقتی درمان‌های غیر دارویی و دارویی دیگر موثر نیستند و همچنان از درد و ناتوانی شدید مفصل رنج می‌برید، آخرین گزینه تعویض مفصل زانو است. این جراحی به بهبود سبک زندگی کمک می‌کند، علائم را تسکین می‌دهد و به بیمار اجازه می‌دهد تا یک بار دیگر بتواند به راحتی راه برود. با این حال، جراحی تعویض مفصل زانو نیاز به بیهوشی دارد و به دنبال آن نقاهت پس از عمل تعویض مفصل زانو ممکن است بین 4 تا 8 هفته متفاوت باشد.

در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد جراحی زانو دارید، می‌توانید از طریق شماره‌های 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.

روش جدید درمان آرتروز زانو

آرتروز از جمله عارضه‌هایی است که می‌تواند بر روی تمام مفاصل بدن تاثیر بگذارد. از شایع‌ترین مفاصل بدن که دچار آرتروز می‌شوند، می توان آرتروز زانو را نام برد. درصورتی‌که به این عارضه دچار شده‌باشید علائمی مانند درد زانو، قرمزی و تورم در اطراف زانو، سفتی زانو و … را خواهید داشت. در ادامه این مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح و متخصص زانو به بررسی روش جدید درمان آرتروز زانو می‌پردازیم.
دو نوع شایع آرتروز زانو، آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت است. هردو عارضه موجب تورم مفاصل شده و پوشش مفاصل از بین می‌رود. مشکل در راه رفتن و درد زانو ازجمله عوارض شایع آرتروز زانو است. البته عوارض در همه افراد یکسان نبوده و علائم از شخصی به شخص دیگر متفاوت است.
با پیشرفت تکنولوژی، خوشبختانه با روش‌های جدید در درمان آرتروز زانو می‌توانید بدون جراحی زانو بهبود پیدا کنید. مثلا روش‌هایی مانند حرکت‌های اصلاحی، تزریق داخل مفصل و … به آرتروز زانوی بیماران کمک می‌کند.
علاوه بر این موارد، روش‌های جدید مخصوص آرتروز موجب کاهش درد و افزایش یافتن جریان خون در محل آسیب دیدگی شده و به این صورت روند درمان سریعتر می‌شود.

از کجا بفهمیم به آرتروز زانو دچار شده‌ایم؟ علائم آرتروز زانو چیست؟

مسلما هر بیماری با علائمی همراه است و آرتروز زانو و میزان آن به شدت آرتریت، وضعیت جسمانی فرد، محل آسیب دیدگی و میزان شدت و … بستگی دارد.
اگر زانو درد دارید، بهترین کار این است که به دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو و جراح زانو مشهد مراجعه کرده تا وضعیت بدنی شما توسط وی معاینه شود. مخصوصا اگر در کنار درد زانو، علائم زیر را نیز داشته باشید:

  • زمان بالا و پایین رفتن از پله احساس درد دارید
  • تورم در مفصل زانو
  • سفتی زانو پس از نشستن طولانی مدت
  • کاهش محدوده حرکتی زانو
  • بی ثباتی زانو و خالی کردن زانو
  • درد شدید در هنگام ایستادن
  • ضعف در عضلات چهارسر ران
  • تغییر شکل زانو و مفاصل آن
  • تق تق زانو در هنگام حرکت

البته علائم آرتروز زانو ثابت نبوده و گاهی ممکن است تا روز قبل علائمی نداشته باشید و همه چیز عادی باشد. اما اگر یک بار علائم بالا را تجربه کردید، نسبت به تشخیص و درمان زانو درد اقدام کنید.

درجات آرتروز زانو و عوامل خطرساز در آن

هنگامی که توسط دکتر ابرهیم زاده معاینه می‌شوید و عکس برداری یا آزمایشات لازم را انجام می دهید، با توجه به نتایج آرتروز زانو به 4 درجه تقسیم می شود. اگر میزان آسیب دیدگی زانوی شما زیاد باشد، روش جدید درمان آرتروز زانو برای شما پاسخگو نیست.
معمولا افرادی که در ابتدای درگیر شدن با این بیماری هستند، به نوع درجه 2 یا 3 دچار می شوند. به همین دلیل توصیه می شود با دیدن علائم، هرچه سریعتر نسبت به درمان اقدام کنید.

بیشترین افرادی که به دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو مشهد مراجعه می کنند بیشتر از 50 سال سن دارند؛ اما در این بین افرادی با سن کمتر نیز به مطب مراجعه می کنند. افراد جوان تر به دلایل زیر ممکن است تحت تاثیر این عارضه قرار گرفته باشند:

  • تاثیرات ژنتیک
  • شکستگی اندام‌های تحتانی
  • کار کشیدن بیش از حد از زانو
  • ورزشکارانی که به صورت مداوم از زانویشان استفاده می‌کنند

روش جدید درمان آرتروز زانو چگونه است؟

با پیشرفت‌هایی که امروزه در علم ژنتیک صورت گرفته است، روش‌های درمانی مدرن جایگزین روش‌های قدیمی شده‌اند. از جمله روش‌های درمان آرتروز زانو بدون جراحی عبارتند از:

  • داروهای غضروف ساز
  • کاهش فشار روی مفاصل زانو
  • کاهش وزن در افراد چاق
  • اصلاح انحرافات و حالت های بد زانو
  • استراحت کافی در طول روز
  • ژل های زانو
  • استفاده از وسایل کمکی مانند کفش

برخی اقدامات تخصصی و غیر جراحی برای درمان آرتروز زانو

  • اوزون تراپی
  • شاک ویو تراپی زانو
  • طب سوزنی غربی یا الکترواکوپانچر
  • تکارتراپی یا رادیوفرکانسی
  • لیزر درمانی پیشرفته
  • ورزش درمانی

لیزر درمانی پیشرفته از روش‌های موثر درمان آرتروز زانو

یکی از رایج‌ترین روش‌هایی که در بالا به آن اشاره کردیم، لیزر درمانی است. این نوع درمان غیرتهاجمی درد بیمار تا به‌میزان بسیاری کاهش می‌دهد و دیگر نیازی به‌ مصرف مسکن نیست. از مزایای دیگر این است که عوارض جدی نداشته و خون‌رسانی به بافت‌های آسیب‌دیده به‌خوبی انجام می‌شود. طبق نظر متخصص زانو جلسات درمانی آن می‌تواند بین 3 تا 5 جلسه متغیر باشد.

تکارتراپی یا رادیوفرکانسی

واژه تکار مخفف Transfer Energy Capacitive And Resistance است و جزو روش‌های جدید درمان آرتروز زانو است. در این روش جدید، از امواج رادیوفرکانس برای انتقال دادن جریان مغناطیسی به‌داخل بافت استفاده می‌شود.
این روش به دو طورت گرمایی و غیر گرمایی بوده و در نتیجه آن یون‌های موجود در بافت حرکت سریعتری پیدا کرده و تورم و التهاب فرد را بهبود می‌بخشند.
از مزایای این روش می‌توان به‌بهبود سریعتر بافت‌ها و کوتاه بودن زمان ریکاوری و کاهش درد اشاره کرد.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

تاثیر استرس بر آرتروز

در هنگام استرس، شما یک واکنش فیزیکی بسیار واقعی را تجربه می‌کنید که می‌تواند آرتریت را بدتر کند. برای افرادی که به شکل التهابی این بیماری مانند آرتریت روماتوئید مبتلا هستند، استرس باعث حاد تر شدن آن‌ها می‌شود.

هنگامی که تحت استرس هستید، بدن شما مواد شیمیایی آزاد می کند که برای کمک به شما در مواجهه با چالش های اضطراری طراحی شده اند. آنها به شما انگیزه می دهند که فرار کنید یا بجنگید.

اما استرس امروزی کمتر به شکل چیزی است که باید از آن فرار کنید (مانند ببر) و به احتمال زیاد استرس ناشی از مشکلات مالی، تغییرات خانوادگی، مسائل مربوط به روابط یا ضرب الاجل های کاری است.

بدن شما هنوز هم در پاسخ به این استرس مدرن، مواد شیمیایی آزاد می کند، اما به طور مکرر و پیوسته.

استرس مداوم و واکنش‌های فیزیکی باعث واکنش التهابی در سیستم ایمنی بدن شما می‌شود و التهابی را که باعث درد و تخریب مفاصل با آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک یا لوپوس می‌شود، تشدید می‌کند.

هرچه استرس بیشتری داشته باشید، التهاب و آرتروز شما مخرب تر می شود. حتی افراد مبتلا به شایع ترین شکل آرتریت، استئوآرتریت، متوجه می شوند که استرس باعث حاد تر شدن درد آن ها شده است.

استرس تبدیل به یک چرخه می شود

استرس اغلب به دلیل یک رویداد بزرگ زندگی مانند مرگ یکی از اعضای خانواده، طلاق یا یک جابجایی بزرگ رخ می دهد و از آنجا رشد می کند. استرس‌های جزئی بزرگ‌تر می‌شوند و چون استرس درد آرتریت شما را بدتر می‌کند، ممکن است افسردگی ایجاد شود.

ممکن است کار کردن برای شما سخت باشد و بیشتر به اعضای خانواده وابسته شوید. ممکن است انجام کارهای عادی و فعالیت هایی که دوست دارید سخت باشد و استرس و ناامیدی شما افزایش یابد.

برخی از اشکال آرتریت بر ظاهر و عملکرد شما تأثیر می‌گذارند، و وقتی سعی می‌کنید وضعیت خود را پنهان کنید و طوری رفتار کنید که انگار همه چیز خوب است، استرس بیشتری را افزایش می‌دهد. اما می توانید این چرخه را بشکنید و استرس را مدیریت کنید.

مدیریت استرس زمانی که مبتلا به آرتریت هستید

شما نمی توانید آرتریت را از بین ببرید؛ زیرا هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. اما می توانید روی مراقبت از خود تمرکز کنید. همچنین نمی‌توانید تمام استرس‌ها را ناپدید کنید چون این بخشی از زندگی است. اما می‌توانید یاد بگیرید که آن را به شکل سازنده‌تری مدیریت کنید.

  • صحبت کنید

در مقابل میل به مدیریت همه چیز خود مقاومت کنید. یک دوست مورد اعتماد یا حتی یک درمانگر پیدا کنید که بتوانید صریح و صادقانه با او ارتباط برقرار کنید. گاهی اوقات بیان آن به شما کمک می کند تا استرس خود را در مقابل چشمان خود در نظر گرفته و یک دیدگاه دیگر می تواند به شما کمک کند وضعیت خود را به گونه ای متفاوت ببینید.

  • نه بگویید

یاد بگیرید که نه گفتن اشکالی ندارد. لازم نیست برای هر کاری در محل کار یا مدرسه داوطلب شوید. با ساده کردن وظایف خود و دانستن این که مجبور نیستید همه کارها را انجام دهید، می توانید اضطراب زیادی را از بین ببرید. حتی ممکن است تعجب کنید که چقدر افراد خوشحال و راضی هستند که در مواقعی که به آن نیاز دارید کمک می کنند.

  • آرامش را بخشی از زندگی خود قرار دهید

آرامش لازم نیست به معنای یک ماساژ طولانی مدت یا تعطیلات در یک مکان دور باشد. می‌توانید هر روز با یک مدیتیشن آرام و با استفاده از یک برنامه روی تلفن خود، نشستن روی نیمکت پارک و تماشای گل‌ها یا با نشستن آرام در یک حمام گرم، آرامش پیدا کنید.

اغلب اوقات وقتی استرس دارید، آنقدر درگیر هستید که فکر می کنید برای این لحظات وقت ندارید. اما دقیقاً زمانی است که فکر نمی کنید برای آنها وقت ندارید، آنها برای سلامت روحی و جسمی شما مهم هستند.

تمدد اعصاب می تواند به شما کمک کند متوجه شوید که استرس را در کجا نگه می دارید: در فک فشرده، شانه های بالا انداخته یا کمر سفت. با تمرکز بر این نواحی، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا چرخه استرس را ازروی بدن خود کاهش دهید.

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی