کندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو چیست؟
بیشتر مفاصل بدن شما با نوعی بافت بهنام غضروف مفصلی پوشیدهشدهاند. این بافت سخت و ارتجاعی انتهای استخوانهای داخل مفصل را میپوشاند. همانطور که مفصل حرکت میکند، غضروف کمک میکند تا استخوانها به راحتی روی یکدیگر سر بخورند. گاهی اوقات غضروف داخل مفصل زانو نرمشده و از بین میرود. این بیماری کندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو نامیده میشود. بهاینترتیب با حرکت مفصل، غضروف توانایی خود را برای محافظت از انتهای استخوانها از دست داده و درنهایت انتهای استخوانها میتوانند بههم ساییدهشده و باعث درد شوند.
کندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو چیست؟
نرمی غضروف میتواند هر مفصلی را درگیر کند، اما شایعترین محل آن قسمت زیرین کاسه زانو است (که کشکک نیز نامیده میشود). هنگامی که زانو را تحت تاثیر قرار میدهد، این بیماری کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو نامیدهمیشود.
نرمی غضروف زانو معمولاً از ناحیه کوچکی از غضروف نرمشده در پشت کاسه زانو شروع میشود که میتواند دردناک باشد. درنهایت، مقدار بیشتری از غضروف نرم میشود و غضروف نرمشده میتواند ترک بخورد یا بهتودهای از الیاف تبدیل شود.
در موارد شدید، غضروف آسیبدیده میتواند بهطور کامل تا سطح زیرین کاسه زانو ساییده شود. اگر این اتفاق بیفتد، سطح استخوانی کاسه زانو میتواند بهطور دردناکی روی سایر استخوانهای زانو ساییدهشود. همچنین، تکههایی از غضروف میتوانند در داخل مفصل شناور شوند و سلولهای پوشش دهنده مفصل را بیشتر تحریک کنند.
چه عواملی باعث نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا میشوند؟
بسیاری از انواع مختلف آسیب های مفصلی و اختلالات مفصلی می توانند منجر به کندرومالاسی شوند. در زانو، کندرومالاسی معمولاً به آسیب، استفاده بیشازحد از زانو و تراز ضعیف عضلات و استخوانهای اطراف مفصل زانو مربوط میشود. این علل عبارتند از:
- تروما، به خصوص شکستگی یا دررفتگی کاسه زانو
- عدم تعادل عضلات اطراف زانو (برخی از عضلات ضعیف تر از سایرین هستند)
- استفاده بیش از حد (خمشدن یا پیچش مکرر) مفصل زانو، بهویژه در حین ورزش
- عضلات یا استخوانهای نزدیک به مفصل زانو تنظیم نشده است
- آسیب به مینیسک زانو (غضروف C شکل در داخل مفصل زانو)
- آرتریت روماتوئید یا استئوآرتریت
- عفونت در مفصل زانو
- خونریزی مکرر در داخل مفصل زانو
- تزریق مکرر داروهای استروئیدی به زانو
نرمی کشکک زانو وضعیتی را توصیف میکند که با نرم شدن، ضعیفشدن و آسیب غضروف مشخص میشود.
کندرومالاسی کشکک زانو جوانان را بیش از هر گروه سنی دیگری تحت تاثیر قرار میدهد. بهویژه در دوندگان، اسکی بازان، بازیکنان فوتبال، دوچرخه سواران و سایر ورزشکارانی که بهطور مکرر به زانوهای خود فشار میآورند شایع است. همچنین، کارگرانی که زمان زیادی را صرف زانوزدن میکنند، مانند بافندههای فرش و کاشیکارها، بیشتر بهاین عارضه مبتلا میشوند.
این عارضه اغلب در بین افراد مسن که آرتروز زانو دارند علیالخصوص بیشتر در زنان دیده شدهاست.
درصورتیکه نیاز به مشاوره در مورد درمان نرمی کشکک زانو، کندرومالاسی پاتلا و یا جراحی زانو دارید، میتوانید از طریق شمارههای 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.
علائم نرمی کشکک زانو
شایعترین علامت نرمی کشکک زانو ، درد مبهم و دردناک در جلوی زانو و پشت کاسه زانو است. وقتی از پلهها بالا یا پایین میروید، این درد میتواند بدتر شود. همچنین ممکن است بعد از اینکه برای مدت طولانی در یک وضعیت نشستهاید، شعلهور شود. بهعنوان مثال، هنگام ایستادن پس از تماشای فیلم یا پس از یک سفر طولانی با ماشین یا هواپیما، ممکن است زانوی شما دردناک و سفت شود.
کندرومالاسی همچنین میتواند باعث شود مفصل زانو شما “قفل” کند، به این معنی که شما بهطور ناگهانی در حرکتدادن آن از زاویهای مشخص، مشکل دارید. این علائم زمانی رخ میدهند که به طور مکرر زانوی خود را خم میکنید، بهخصوص زمانی که از پله ها پایین می روید. در برخی موارد، زانوی دردناک نیز ممکن است پف کرده یا متورم بهنظر برسد.
نرمی کشکک زانو میتواند باعث ایجاد صدای جیرجیر یا احساس خراش درهنگام حرکتدادن زانو شود. با اینحال، صداهای جیرجیر در حین خمشدن همیشه به این معنی نیست که غضروف آسیب دیدهاست.
هیچ دلیل واضحی وجود ندارد که چرا آسیب غضروف رخ میدهد. با اینحال، استفاده بیش از حد از زانو در برخی فعالیتهای ورزشی ممکن است باعث ساییدگی و پارگی غضروف شود. بههمیندلیل ممکناست باعث ساییدگی غضروف یا ساییدگی کاسه زانو بهجای سرخوردن روی مفصل زانو شود.
کندرومالاسی کشکک نیز ممکناست بهدلیل آسیبهایی مانند شکستگی یا دررفتگی ایجاد شود؛ حتی ممکن است بهعنوان بخشی از روند پیری شما باشد.
علائم شایع نرمی کشکک زانو
کندرومالاسی کشکک شایع ترین علت زانو درد است. گاهی اوقات بهعنوان سندرم درد کشکک ران نیز شناخته میشود. این بیماری با علائم شایع زیر مشخص میشود:
- درد در جلو، اطراف یا پشت زانو
- دردی که هنگام بالا یا پایین رفتن از پلهها، نشستن یا ایستادن طولانی مدت یا فشار شدید بر روی زانو بدتر میشود.
-
شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
-
آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
سایر علائم ممکن است موارد زیر باشد:
- هر زمان که زانوی خودرا حرکت میدهید، احساس ساییدن یا ترک خوردن استخوان دارید
- تورم یا ترشح مایع در مفصل زانو
روشهای تشخیص نرمی کشکک زانو
دکتر ابراهیم زاده با معاینه زانوی شما میخواهد بداند که آیا تا بهحال دچار موارد زیر شدهاید یا خیر:
- تابهحال کاسهزانو یا هراستخوان دیگری در مفصل زانویتان شکسته است؟
- آسیب به منیسک زانو داشتهاید یا دچار رگ به رگ شدن زانو شدهاید؟
- تا بهحال جراحی زانو انجام دادهاید؟
- خونریزی یا عفونت در داخل مفصل زانو داشته اید؟
دکتر ابراهیم زاده همچنین در مورد نوع کار و فعالیتهای تفریحی و ورزشی شما سوال خواهدکرد. وی زانوی دردناک شما را با زانوی معمولی شما مقایسه خواهد کرد. او زانوی دردناک شما را از نظر تورم، تغییر شکل، حساسیت و وجود مایع در مفصل بررسی میکند. پزشک موقعیت کاسه زانو و هم ترازی مفصل زانو را بررسی خواهد کرد. او زانوی شمارا بهآرامی خمکرده و صاف میکند تا صداهای خشخش و خراشیدنرا بررسیکند.
دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو مشهد با اعمال فشار بر روی نواحی مختلف زانو و حرکت دادن پای شما در موقعیت های مختلف، معاینه فیزیکی را انجام میدهد.
وی ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس زانو را تجویز کند. اگرچه اشعه ایکس استاندارد زانو همیشه نرمی کشکک زانو را تشخیص نمیدهد، اما میتواند علل دیگر زانو درد را شناسایی کند. اگر علائم شما شدید یا غیرعادی باشد، متخصص زانو ممکن است توموگرافی کامپیوتری یا اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی از زانوی شما را نیز تجویز کند.
در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد درمان نرمی کشکک زانو، کندرومالاسی پاتلا و یا جراحی زانو دارید، میتوانید از طریق شمارههای 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.
آیا کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو قابل درمان است؟
درمان کندرومالاسی کشکک در ابتدا به صورت غیرجراحی است. در ابتدا ممکن است دکتر ابراهیم زاده از شما بخواهد که به زانوی خود استراحت دهید و از هر گونه فعالیتی که ممکن است مفصل زانو را دچار درد کند اجتناب کنید. متخصص زانو و ارتوپد ممکن است برای تسکین درد و کاهش تورم، مسکن و داروهای ضدالتهابی تجویز کند. علاوه بر این موارد، فیزیوتراپی ممکن است بهشما در بهبود قدرت عضلانی، کاهش استرس روی زانو و اصلاح ناهماهنگی کمککند.
استفاده از بریس های نگهدارنده و چسب زدن متخصص در اطراف زانو توسط فیزیوتراپ ممکن است بهشما کمک کند از مفصل خود محافظت کنید، درد را کاهش دهید و یا آن را بهبود ببخشید. استفاده از یخ بر روی زانو ممکن است بعد از ورزش توصیه شود.
زمانی که درمان غیرجراحی درد را تسکین نمیدهد، جراح متخصص زانو ممکن است درمان جراحی را توصیه کند. این جراحی شامل موارد زیر می تواند باشد:
آرتروسکوپی: در برخی موارد، پزشک ممکن است بخواهد زانوی شما را از طریق نوعی جراحی بهنام آرتروسکوپی معاینه کند. در آرتروسکوپی زانو، پزشک جراح زانو یک ابزار لوله مانند(لوله نازک با دوربین و نور متصل) را از طریق یک برش کوچک وارد بافت زانو میکند. این دستگاه کمک میکند تا محل جراحی بهوضوح مشاهده شود؛ درحالیکه ابزارهای دیگری نیز برای برداشتن قطعات غضروف آسیبدیده وارد میشوند.
تنظیم مجدد کشکک زانو: جراح شما ممکن است برای تنظیم مجدد موقعیت کشکک زانو و کاهش فشار روی غضروف، زانوی شما را عمل کند.
جراح شما وضعیت شما را بررسی میکند و بهترین گزینه درمانی را برای شما ارائه میکند.
-
شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
-
آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
مدت زمان نقاهت نرمی غضروف زانو
از آنجایی که غضروف مفصلی بهخوبی بهبود نمییابد، کندرومالاسی معمولاً یک مشکل دائمی است. با این حال، درمانهای غیرجراحی اغلب میتوانند درد زانو را در عرض چند ماه تسکین دهند. اگر درمان غیرجراحی با شکست مواجه شد، پزشک میتواند جراحی را برای برداشتن ناحیه غضروف آسیب دیده انجام دهد. پس از انجام این کار، اکثر بیماران متوجه میشوند که علائم آنها درحال بهبود یافتن است.
راههای پیشگیری از نرم شدگی غضروف زانو
ممکن است بتوانید با جلوگیری از آسیب دیدگی زانو و استفاده بیش از حد از مفاصل زانو، خطر ابتلا به کندرومالاسی را کاهش دهید. برای انجام این کار باید:
قبل از شرکت در فعالیت های ورزشی بدن خود را گرم کنید و کشش دهید.
تمریناتی را برای تقویت عضلات ساق در اطراف زانو انجام دهید، به خصوص عضلات ران (چهار سر ران)
خیلی به خودتان فشار نیاورید. اگر می خواهید ورزش کنید، به تدریج شدت آن را افزایش دهید.
کفشهای راحت بپوشید که مناسب پاها و ورزش شما باشد. مشکلات مربوط به پا میتواند خطر آسیب دیدگی زانو را افزایش دهد.
اگر اسکی میکنید یا فوتبال یا فوتبال بازی میکنید، از پزشک یا مربی خود در مورد تجهیزات خاصی که میتواند به کاهش خطر آسیب دیدگی زانو کمک کند، سوال کنید.
اگر هنگام کار اغلب روی سطوح سخت زانو میزنید، از زانوبندهای محافظ استفاده کنید.
روش های درمان نرمی غضروف زانو
دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو احتمالاً ابتدا درمانهای غیرجراحی را توصیه میکند. این درمان ها شامل:
- استفاده از یخ بعد از ورزش و در صورت نیاز برای درد یا تورم
- مصرف یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین و غیره) برای تسکین زانو درد و کاهش هرگونه تورم
- مصرف مسکن های دیگر مانند استامینوفن (تیلنول) که ممکن است درد را نیز تسکین دهد.
- شروع یک برنامه ورزشی برای تقویت عضلات اطراف زانو
- پرهیز از تمرینات پرتحرک
- از هرگونه زانوزدن و چمباتمهزدن خودداری کنید
- استفاده از نوار چسب زانو، بریس یا یک آستین مخصوص برای ردیابی کشکک برای حفظ کاسه زانو در راستای مناسب
- یک فیزیوتراپیست میتواند بهویژه برای هدایت ایمن بیماران از طریق این درمانها مفید باشد.
اگر درمانهای غیرجراحی موثر نبودند یا علائمشدیدی داشتهباشید، دکتر ابراهیم زاده متخصص جراحی زانو ممکن است آرتروسکوپی را برای بررسی غضروف داخل زانو توصیهکند. اگر غضروف نرم یا خرد شدهباشد، می توان لایههای آسیبدیده را در طول جراحی برداشت و غضروف سالم را درجای خود باقیگذاشت. در صورت لزوم، پزشک شما همچنین میتواند همراستایی کاسه زانو یا سایر قسمتهای زانوی شما را اصلاح کند تا به کاهش ساییدگی و پارگی غضروف زانو کمک کند.
جمع بندی
درمانهای غیرجراحی ساده میتوانند درد زانو را در اکثر افراد مبتلا به کندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو را تسکین دهند.
اگر درمان غیرجراحی موثر واقع نشد و نیاز به جراحی باشد، براساس نظرات بیماران قبلی دکتر ابراهیم زاده که متخصص جراحی زانو در مشهد است، اکثر بیماران از نتایج راضی هستند. هنگامی که غضروف آسیبدیده با جراحی برداشته میشود، درد زانو معمولا کاهش مییابد و زانو بهتر عمل میکند.
در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد درمان نرمی کشکک زانو، کندرومالاسی پاتلا و یا جراحی زانو دارید، میتوانید از طریق شمارههای 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.