دررفتگی کشکک زانو

دررفتگی کشکک زانو

کشکک دررفته یک آسیب بسیار دردناک زانو است که در آن کاسه زانو (کشکک) از وضعیت طبیعی خود خارج می شود. دررفتگی کاسه زانو باعث درد شدید، ناتوانی و تورم فوری و همچنین تغییر شکل زانو می شود. در بیشتر موارد، کاسه زانو به دلیل ساختار مفصل، به صورت جانبی، یعنی به سمت بیرونی زانو دررفته می‌شود.

دررفتگی کشکک در بزرگسالان جوانی که ورزش می کنند بیشتر دیده می شود و معمولاً در نتیجه چرخش ناگهانی زانو یا ضربه ضربه است، اما می تواند در اثر زمین خوردن نیز ایجاد شود. یک استعداد ژنتیکی احتمالی برای دررفتگی کاسه زانو نیز وجود دارد. تقریباً یک چهارم افرادی که دچار دررفتگی می‌شوند، یکی از بستگانشان همین آسیب را داشته است.

در این مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح زانو و متخصص زانو مشهد به چرایی و چگونگی دررفتگی کشکک، علل و عوامل خطر دررفتگی، علائم رایج در زمان آسیب و درازمدت و گزینه‌های درمانی برای کشکک دررفته، چه جراحی و چه غیرجراحی، خواهیم پرداخت.

ساختار کشکک

آناتومی کشکک زانو

کاسه زانو یک استخوان کوچک مثلثی شکل است که در داخل تاندون چهارسر ران در جلوی زانو قرار دارد. این به محافظت از جلوی مفصل زانو کمک می کند و همچنین به عضلات چهار سر ران کمک می کند تا با افزایش اهرم خود در هنگام صاف شدن زانو، زانو را گسترش دهند.

نمودار مفصل کشکک رانی. کلاهک زانو در شیار کشکک با برجستگی هایی در دو طرف قرار می گیرد. توجه داشته باشید که برجستگی میانی کمی بالاتر از برجستگی جانبی است

کاسه زانو در یک شیار در جلوی استخوان ران (استخوان ران) قرار دارد که به نام شیار کشکک یا شیار تروکلئر شناخته می شود. برآمدگی سمت بیرونی شیار کمی کمتر از سمت داخلی است.

رباط‌ها و ماهیچه‌های قوی کلاهک زانو را در جای خود نگه می‌دارند و با انقباض و شل شدن عضلات چهارسر ران، کاسه زانو با حرکت زانو در شیار بالا و پایین می‌لغزد.

استخوان مثلثی به صورت وارونه می نشیند، یعنی قسمت نوک تیز رو به پایین به سمت پا است و تاندون چهار سر ران به قسمت صاف بالایی کشکک (پایه مثلث) می چسبد.

عضله واستوس جانبی به سمت بیرونی کشکک و عضله پهن میانی به سمت داخلی می چسبد. این ماهیچه ها باید کشش یکنواختی را روی کاسه زانو بگذارند تا آن را در مرکز شیار کشکک نگه دارند.

رباط کشکک از راس کشکک بیرون می آید و عضله چهارسر را به استخوان ساق پا می پیوندد. سطح پشتی کشکک با یک لایه غضروف ضخیم پوشانده شده است تا از نیروهای بزرگی که از استخوان عبور می کند محافظت کند.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

علل دررفتگی کشکک

اگر نیروی اضافی از جلوی زانو عبور کند، کاسه زانو شیار کشکک را به بیرون منتقل می کند.

تفاوت بین کشکک سابلوکس و کشکک دررفته

  • سابلوکساسیون کشکک: زمانی که کاسه زانو تا حدی جابجا شده و میلغزد.
  • دررفتگی کشکک: زمانی که کاسه زانو به طور کامل جابجا شده و از جای خود بیرون آمده است.

معمولاً به دلیل پایین بودن برجستگی جانبی شیار از برجستگی داخلی، کاسه زانو به صورت جانبی جابجا می شود.

دررفتگی کاسه زانو به دلیل برجستگی داخلی بالا و بافت های نرم حمایت کننده قوی بسیار غیر معمول است.

کشکک دررفته معمولاً به دلایل زیر ایجاد می شود:

  • ضربه مستقیم: یک نیروی ناگهانی به جلو یا کنار زانو که کاسه زانو را از جای خود خارج می کند. این معمولاً نتیجه یک تکل ورزشی، سقوط یا تصادف رانندگی است
  • پیچش ناگهانی: زانو زمانی که پا به زمین ثابت می شود. این معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی سریع می‌دود و به طور ناگهانی تغییر جهت می‌دهد. نیرویی که از جلوی زانو وارد می شود، رباط ها و تاندون ها را کشیده و کاسه زانو را از جای خود خارج می کند.

عوامل موثر در دررفتگی کشکک

تعدادی از عوامل وجود دارد که افراد را بیشتر در معرض خطر دررفتگی کشکک قرار می دهد. این عوامل شامل:

عدم تعادل عضلانی

ساختارهای دو طرف داخلی و خارجی کاسه زانو باید کشش یکسانی را روی کشکک ایجاد کنند تا آن را در وسط شیار کشکک نگه دارند. سفتی در ساختارهای سمت بیرونی زانو و ضعف و شلی در سمت داخلی زانو خطر ابتلا به دررفتگی کشکک جانبی را افزایش می‌دهد.

ساختارهای جانبی سفت، مانند ITB و شبکیه جانبی، بیش از حد سخت می‌کشند و ساختارهای میانی ضعیف، معمولاً VMO، قادر به ایجاد نیروی متقابل کافی که منجر به دررفتگی کشکک می‌شود، نیستند.

زاویه هیپ تا زانو

زاویه بین باسن و زانو را زاویه Q می نامند. این زاویه بر کشش کاسه زانو از ناحیه چهار سر ران تأثیر می گذارد. افرادی که زاویه Q بالا دارند بیشتر در معرض دررفتگی کشکک هستند زیرا وقتی زانو را صاف می کنند، کاسه زانو به سمت جانبی فشار می یابد.

زنان به دلیل داشتن باسن پهن‌تر، زاویه Q بزرگ‌تری نسبت به مردان دارند – میانگین زاویه Q در مردان 13 درجه و در زنان 18 درجه است. زاویه Q بیشتر از 20 درجه خطر ابتلا به دررفتگی کشکک را افزایش می دهد.

شیار

اگر شیار کشکک به خصوص کم عمق باشد، کاسه زانو پایه کمتری برای استراحت دارد و نیروی کمتری برای بیرون کشیدن آن از جای خود لازم است. برخی از افراد با شیارهای کم عمقی به دنیا می آیند که خطر ابتلا به دررفتگی کشکک را افزایش می دهد.

آسیب‌های قبلی

افرادی که از دررفتگی کشکک قبلی یا آسیب زانو رنج برده اند، به دلیل آسیب به ساختارهای تثبیت کننده، مستعد دررفتگی مکرر کاسه زانو هستند. مطالعه‌ای که بر روی افرادی که از دررفتگی کشکک زانو رنج می‌بردند نشان داد که در طی یک دوره 20 ساله، 36 درصد دوباره همان کاسه زانو را دررفته‌اند در حالی که فقط 5 درصد دیگر کاسه زانو خود را دررفته‌اند.

پتلا آلتا

حالت نادری است که در آن استخوان کشکک به جای اینکه در محل طبیعی باشد، بالاتر قرار گرفته‌است.

ژنتیک

تقریباً یک چهارم افرادی که دچار دررفتگی کشکک می‌شوند، یکی از اعضای خانواده خود را نیز داشته‌اند.

علائم دررفتگی کشکک زانو

اگر کشکک دررفته دارید، می‌دانید که این کار را انجام داده‌اید و ممکن است علائم زیر را داشته باشید:

چرا کشکک زانویم در رفته است؟

به برآمدگی سمت بیرونی زانو توجه کنید

  • درد: درد شدید به جای درد خفیف
  • تغییر شکل: زانو عجیب به نظر می رسد اگر کشکک دررفتگی داشته باشید و کاسه زانو یا در جای خود قرار نداشته باشد یا با زاویه عجیبی باشد.
  • تورم: در جلوی زانو به دنبال دررفتگی خیلی سریع ایجاد می شود
  • حرکات محدود: حرکت زانو اغلب محدود است، به ویژه توانایی صاف کردن زانو. همچنین ممکن است نتوانید راه بروید
  • صدای ترکیدن زانو: اغلب هنگام دررفتگی زانو صدای ترکیدن وجود دارد
  • تغییر حس: گاهی اوقات افراد با دررفتگی کشکک، احساس زیر زانو را از دست می‌دهند، اما این اتفاق نادر است.

گاهی اوقات کشکک دررفته خود را جابجا می کند، به این معنی که به جای مناسب برمی گردد، اما باز هم آسیب بافتی زیادی وجود خواهد داشت. اگر این اتفاق بیفتد، زانو به شدت متورم و دردناک خواهد شد.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

مشکلات بلند مدت

در درازمدت پس از جابجایی کاسه زانو، چه به صورت خود به خود یا توسط پزشک، ممکن است علائم مداومی مانند:

  • بی‌ثباتی مکرر

زانو ممکن است احساس کند که می‌خواهد کمانش پیدا کند، یا در واقع دارد، به ویژه با فعالیت‌هایی مانند دویدن و پریدن.

  • زانو درد مداوم

درد مداوم در جلوی زانو. این حالت معمولاً هنگام نشستن طولانی مدت یا با فعالیت بدتر می شود. ممکن است یک درد مداوم یا درد شدید و شدید با حرکات خاصی وجود داشته باشد

  • تورم مداوم

تورم ممکن است پس از آسیب اولیه برطرف نشود یا تورم پشت کاسه زانو ممکن است بیاید و برود.

  • صداهای عجیب

ممکن است در حین حرکت دادن زانو به دلیل بی ثباتی، صداهای خش خش، ترک خوردن یا ترکیدن وجود داشته باشد.

  • سر خوردن بیش از حد به پهلو

ممکن است احساس کنید که کاسه زانو از موقعیت خود خارج می شود.

در ادامه به بررسی روش‌های درمانی دررفتگی کشکک زانو می پردازیم.

درمان کشکک دررفته

درمان دررفتگی کشکک با بازگرداندن کاسه زانو به موقعیت صحیح خود شروع می شود و سپس دو گزینه وجود دارد، درمان جراحی و غیر جراحی. در بیشتر موارد، توانبخشی روش ارجح تری است، به خصوص اگر اولین دفعه دررفتگی باشد. اما اگر صدمات مرتبطی مانند شکستگی استخوان یا آسیب رباط وجود داشته باشد، یا اگر فردی چند دررفتگی داشته باشد، جراحی توصیه می‌شود.

اولین راه درمان برای کشکک دررفته، جابجایی استخوان به موقعیت طبیعی خود است.

دررفتگی جانبی کشکک توسط نشان داده می شود. هرچه زودتر این درمان اتفاق بیفتد، بهتر است زیرا هرچه کاسه زانو بیشتر جابجا بماند، تورم بیشتری در داخل و اطراف مفصل ایجاد می‌شود که درمان آن را سخت‌تر می‌کند.

در برخی موارد، زمانی که فرد زانوی خود را صاف می کند، کاسه زانو به طور خود به خود به جای خود باز می گردد. اگر این اتفاق بیفتد، کمک پزشکی برای ارزیابی صدمات بیشتر و دسترسی به یک برنامه توانبخشی همچنان مهم است. اگر کشکک دررفته باقی بماند، باید به اورژانس مراجعه کنید زیرا پزشک باید آن را جابجا کند. ممکن است برای کنترل درد و شل کردن بافت های نرم دارویی به شما داده شود.

کشکک دررفته با وارد کردن فشار برروی قسمت جانبی کاسه زانو و فشاردادن آن به‌داخل همزمان با صاف کردن زانو کاهش می‌یابد. این کار فقط باید توسط یک متخصص ارتوپد واجد شرایط انجام شود در غیر این صورت خطر آسیب بیشتر وجود دارد. برای اطمینان از اینکه استخوان‌ها در موقعیت صحیح قرار دارند و آسیبی به سایر ساختارهای زانو وارد نمی‌شود، عکس‌برداری با اشعه ایکس انجام می‌شود.

دیگر راه های کاهش درد دررفتگی کشکک زانو

  • آتل زانو: معمولاً اگر دچار دررفتگی کشکک شده باشید، یک آتل متحرک برای چند روز اول به شما داده می شود تا زانو را در حین بهبودی بی حرکت کنید. برای انجام تمرینات خود می توانید آتل را از فیزیوتراپیست بردارید.
  • ارتفاع: در چند روز اول تا حد امکان پا را بالا نگه دارید تا به کاهش تورم کمک کنید. در حالت ایده آل، پا باید بالاتر از سطح قلب شما باشد که نیاز به دراز کشیدن دارد. باید با زانو کاملا صاف استراحت کنید، اما از پشت زانو مطمئن شوید.
  • دارو: مسکن‌های معمولی و داروهای ضد التهابی به کنترل درد و تورم پس از دررفتگی کشکک کمک می‌کنند.
  • یخ: استفاده منظم از کیسه های یخ نیز به کنترل درد و تورم کمک می کند. کیسه های یخ باید به مدت 10-15 دقیقه استفاده شوند و بین برنامه ها 2 ساعت باقی بماند. برای اطلاع از نحوه استفاده ایمن و موثر از یخ به بخش یخ درمانی مراجعه کنید.

توانبخشی

در بیشتر موارد، کشکک دررفته با توانبخشی درمان می‌شود. مطالعات نشان داده اند که هیچ تفاوت عملکردی قابل توجهی در نتیجه طولانی مدت با درمان جراحی و غیرجراحی پس از دررفتگی کشکک برای اولین بار وجود ندارد.

هدف از توانبخشی بازیابی قدرت، ثبات و ردیابی طبیعی کشکک در زانو و جلوگیری از خطر دررفتگی مکرر کشکک، درد مداوم زانو و مشکلات مربوط به زانو مانند زانوی دونده است.

توانبخشی پس از دررفتگی کشکک شامل موارد زیر است:

تمرینات تقویتی بخش مهمی از توانبخشی پس از دررفتگی کشکک برای کاهش خطر دررفتگی های مکرر است.

تمرینات تقویتی: هدف قرار دادن عضلات اطراف لگن و زانو، به ویژه آنهایی که کاسه زانو را تثبیت می کنند، مانند عضلات VMO در سمت داخلی زانو. این موارد به ویژه برای کاهش خطر ابتلا به کشکک دررفته دیگر مهم هستند.

کشش: اگر در ساختارهای جانبی زانو مانند ITB یا رتیناکولوم جانبی سفتی وجود داشته باشد، برای کاهش کشش جانبی کشکک زانو که به کاهش خطر دررفتگی مکرر کاسه زانو کمک می‌کند، به شما حرکات کششی داده می‌شود.

ایجاد پایداری: همچنین کار بر روی ثبات برای بازیابی عملکرد حس عمقی زانو پس از دررفتگی کشکک بسیار مهم است. این ممکن است شامل استفاده از تخته تعادل، تلو تلو خوردن و تمرینات مرتبط با فعالیت مانند فعالیت های پرش، پرش و پریدن باشد. این تمرینات پایداری مشابه تمریناتی است که در هنگام بهبودی از آسیب های رباط استفاده می شود.

نوار چسب: فیزیوتراپ شما ممکن است از نوار چسب برای نگه داشتن کاسه زانو در موقعیتی که رباط ها بهبود می یابند و زانو تقویت می شود برای کاهش خطر دررفتگی مکرر کشکک استفاده کند.

زانوبند: ممکن است به شما توصیه شود هنگام بازگشت به ورزش از زانوبند استفاده کنید تا از کاسه زانو حمایت و محافظت کنید.

بسیار مهم است که برنامه توانبخشی خود را تا زمانی که قدرت، ثبات و عملکرد کامل زانو را به دست آورید ادامه دهید، در غیر این صورت خطر دررفتگی مکرر کشکک زانو افزایش می‌یابد.

جراحی

جراحی معمولاً بلافاصله پس از دررفتگی کشکک در صورتی انجام می‌شود که آسیب قابل توجهی به زانو مانند شکستگی قطعات استخوان یا پارگی رباط وارد شود.

دربیشتر موارد، توصیه می‌شود منتظر بمانید و برنامه توانبخشی را دنبال کنید. با این حال، اگر بی ثباتی مداوم و دررفتگی مکرر کاسه زانو وجود داشته باشد، ممکن است بعداً جراحی توصیه شود.

جراحی تثبیت کشکک برای دررفتگی مکرر کشکک ممکن است شامل یکی یا ترکیبی از موارد زیر باشد:

1. انتشار جانبی

جراحی زانو آزادسازی جانبی به تنظیم مجدد کاسه زانو و کاهش خطر دررفتگی کشکک کمک می کند.

سفتی در شبکیه جانبی کشکک کشکک را از حالت طبیعی خود خارج می کند و می تواند باعث درد قدامی زانو و افزایش خطر دررفتگی مکرر کشکک شود. جراحی انتشار جانبی به‌صورت آرتروسکوپی انجام می‌شود و ساختارهای جانبی سفت آزاد می‌شوند تا امکان تراز طبیعی فراهم شود.

2. رها سازی جانبی

دررفتگی های مکرر کاسه زانو اغلب تا حدی به دلیل شلی در شبکیه داخلی است. در این صورت، جراحی برای سفت کردن ساختارهای سمت داخلی زانو انجام می شود. این اغلب همراه با رهاسازی جانبی انجام می‌شود.

3. بازسازی رباط پاتلوفمورال داخلی (MPFL)

رباط پاتلوفمورال داخلی (MPFL) به عنوان یک اتصال بین استخوان ران و کشکک عمل می کند و 60 درصد مقاومت را در برابر دررفتگی جانبی ایجاد می کند. MPFL همیشه در هنگام دررفتگی کشکک پاره می‌شود.

دربرخی موارد امکان ترمیم رباط پاره شده وجود دارد و درصورت لزوم الیاف برای سفت شدن رباط قبل از اتصال مجدد به استخوان ران روی هم قرار می‌گیرند. اگر دررفتگی های مکرر وجود داشته باشد، ممکن است امکان ترمیم MPFL وجود نداشته‌باشد، بنابراین یک رباط جدید ساخته‌شده از یک رباط یا تاندون گرفته‌شده از جای دیگر بدن یا از جسد وارد می‌شود.

4. انتقال توبرکل تیبیا Tibial tubercle

جراحی انتقال توبرکل تیبیا می‌تواند به کاهش خطر دررفتگی مکرر کشکک کمک کند.

اگر تراز استخوانی غیرطبیعی در زانو وجود داشته باشد، ممکن است جراحی تنظیم مجدد کشکک زانو انجام شود. توبرکل درشت نی، توده استخوانی در جلوی ساق پا (استخوان ساق پا) درست زیر زانو جایی که تاندون کشکک به آن می‌چسبد است.

توبرکل بلند می‌شود و به سمت وسط قرار می‌گیرد و سپس با پین یا پیچ در جای خود ثابت می‌شود. این کار کشش کاسه زانو را به سمت داخل منتقل می‌کند که کشش جانبی کاسه زانو را کاهش می‌دهد.

توانبخشی پس از جراحی بر بازیابی کامل حرکت، قدرت و ثبات در زانو متمرکز خواهد بود و مشابه برنامه توانبخشی است که در بالا توضیح داده شد.

جمع بندی

کلید بهبودی کامل از دررفتگی کشکک این است که برنامه توانبخشی خود را دنبال کنید. کشکک دررفته شایع‌ترین آسیب کلاهک زانو است اما دلایل دیگری نیز برای درد کشکک زانو وجود دارد. اگر مشکل شما به نظر نمی رسد، به بخش تشخیص درد کاسه زانو مراجعه کنید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی