درد بالای زانو: علل، علائم و درمان درد بالای زانو

درد بالای زانو: علل، علائم و درمان درد بالای زانو

درد بالای زانو یک مشکل رایج است که می تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. هنگام راه رفتن، دویدن، چمباتمه زدن، زانو زدن، لگد زدن و پریدن نیروی زیادی از زانوی فوقانی عبور می کند، بنابراین جای تعجب نیست که ناگهان در زانو و ران خود احساس درد کنید.

بیشتر موارد این درد به‌دلیل آسیب، استفاده بیش از حد، فعالیت های تکراری یا ساییدگی است. ممکن است مشکلی در استخوان ها، بافت‌های نرم یا یک بیماری زمینه ای وجود داشته باشد. همچنین درد بالای زانو می‌تواند از نظر شدت و نوع متفاوت باشد، از متناوب تا مداوم متغیر است و ممکن است به صورت مبهم یا تیز و گیرا ظاهر شود. این عارضه اغلب با تورم قسمت بالای زانو همراه است و می تواند حرکت را محدود کند و بر عملکرد کلی مفصل تاثیر بگذارد.

علت درد بالای زانو چیست؟

در این مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح و متخصص زانو علل و علائم درد بالای زانو را توضیح خواهیم داد. ما به شایع‌ترین علل درد بالای زانو و چگونگی تشخیص علت درد زانو و ران می‌پردازیم و سپس به نحوه درمان آنها خواهیم پرداخت.

1. تاندونیت چهار سر ران

علت درد بالای زانو ممکن است به دلیل تاندونیت چهارسر ران باشد

شایع ترین علت درد بالای زانو و در قسمت تحتانی ران، تاندونیت چهار سر ران است. در تاندونیت چهارسر ران، التهاب و تحلیل تاندون وجود دارد که عضلات چهار سر را به بالای کاسه زانو متصل می کند. تاندونیت چهارسر ران معمولاً باعث حساسیت و درد درست بالای سر زانو می شود که با فعالیت بدتر می شود. حتی ممکن است زمانی که برای اولین بار که صبح از جا بلند می‌شوید، تورمی در بالای زانو و سفتی زانو وجود داشته باشد که با حرکت کردن از بین برود.

شما همچنین می توانید به تاندونیت همسترینگ مبتلا شوید که باعث درد در پشت ران می شود، که معمولاً باعث درد در پشت ناحیه ران می شود، اما می تواند باعث درد پشت زانو شود.

تاندونیت معمولاً یک آسیب ناشی از استفاده بیش از حد است که اغلب با ورزش هایی همراه است که به حرکات سریع و تکراری نیاز دارند، به عنوان مثال. بسکتبال و والیبال، تمرین بیش از حد، عدم تعادل عضلانی و مشکلات بیومکانیکی.

2. بورسیت زانو

بورسیت زانو چیست؟

شایع ترین علت تورم و درد فوقانی زانو بورسیت زانو است. در بورسیت زانو التهاب یکی از کیسه های پر از مایع که بین استخوان ها و بافت های نرم اطراف زانو قرار دارد، وجود دارد. تعدادی بورس مختلف زانو وجود دارد که می‌تواند ملتهب شود، اما آنهایی که بیشتر باعث تورم و درد بالای کاسه‌زانو می‌شوند، بورسیت فوق کشکک و بورسیت پیش کشکک هستند.

علائم رایج بورسیت زانو شامل تورم نرم بالای زانو است که ممکن است اندازه آن تغییر کند و دردشدید در بالای زانو ایجاد کند.

اعمال تکراری مانند زانو زدن، لگد زدن و چمباتمه زدن اغلب باعث بورسیت زانو می شود و اغلب در افرادی که دچار گرفتگی عضلانی هستند یا آسیب های قبلی زانو را تجربه کرده اند، شایع تر است.

3. آرتروز زانو

شایع ترین علت درد بالای زانو در افراد بالای 60 سال، آرتروز زانو در سالمندان است که در آن ساییدگی و پارگی و تحلیل غضروف و استخوان های زانو وجود دارد. آرتریت زانو باعث ایجاد درد آزاردهنده از نوع دندان درد در قسمت فوقانی زانو می شود، به ویژه در هنگام خم شدن یا صاف کردن کامل زانو، و در فعالیت هایی که وزن زیادی از مفصل عبور می کند.

علائم آرتریت زانو اغلب در نوسان است و یکی از ویژگی های رایج آن سفتی زانو در اول صبح است.

درد فوقانی زانو ناشی از آرتروز ناشی از آسیب و تخریب غضروف زانو است که منجر به تشکیل خار استخوانی در مفصل می شود. این معمولا با افزایش سن مرتبط است اما با ژنتیک، آسیب های قبلی زانو و چاقی نیز مرتبط است.

4. سندرم باند ایلوتیبیال Iliotibial Band

شایع ترین علت درد در قسمت بیرونی بالای‌زانو، سندرم باند ایلیوتیبیال است که اغلب دوندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. در سندرم باند ایلیوتیبیال، با نام مستعار ITBS، باند ضخیم که از قسمت بیرونی ساق پا می‌گذرد و درست بالای زانو می‌چسبد، تحریک و التهاب می‌شود.

سندرم باند ایلیوتیبیال باعث ایجاد درد در قسمت بیرونی زانو می شود که معمولاً هنگام دویدن بدتر می شود، به ویژه هنگامی که پاشنه پا به زمین برخورد می کند و از پله ها پایین می رود. ممکن است مقداری تورم خفیف در کناره زانو و احساس ترکیدن یا تق تق هنگام خم کردن زانو وجود داشته باشد.

سندرم نوار تیبیا اغلب بر دوندگان مسافت طولانی تأثیر می گذارد، به ویژه پس از افزایش ناگهانی سطح تمرین، و در صورت داشتن هرگونه عدم تعادل عضلانی، صافی کف پا یا خارهای استخوانی زانو، احتمال بیشتری دارد.

5. کشیدگی عضلات

اگر درد فوقانی زانو درحین فعالیت خیلی ناگهانی ظاهرشد، احتمال‌زیادی وجوددارد که یکی‌از عضلات ران را کشیده باشید. کشش‌های عضلانی معمولاً زمانی اتفاق‌می‌افتد که عضله به‌طورناگهانی بیش‌ازحد کشید‌ه‌ می‌شود که‌ باعث پارگی برخی‌‌از رشته‌های عضلانی می‌شود.

کشیدگی ران معمولا باعث درد ناگهانی فوقانی زانو می شود که اغلب با احساس‌ترکیدن یا ضربه‌خوردن در زمان آسیب همراه است. کبودی و تورم بالای زانو ممکن است طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت ایجاد شود. ضعف شایع است که می تواند فعالیت های عملکردی مانند بالا و پایین رفتن از پله ها، راه رفتن و بلند شدن از روی صندلی را محدود کند.

شایع‌‌ترین کشیدگی عضلانی که باعث ایجاد درد در ساق پا می‌شود، کشیده‌شدن عضله چهارگانه است که باعث درد جلوی ران می‌شود، در حالی که کشیدگی عضلات همسترینگ باعث درد پشت ران می‌شود.

6. سندرم درد پاتلوفمورال

یکی دیگر از علل شایع درد بالای زانو، سندرم درد کشکک رانی است که بیشتر به عنوان زانوی دونده شناخته می شود. با این حال، فریب نام را نخورید، به همان اندازه احتمال دارد که کارمندان اداری را تحت تأثیر قرار دهد.

سندرم درد پاتلوفمورال به تدریج از فشار بیش از حد بر غضروفی که پشت کاسه زانو را می پوشاند ایجاد می شود.

زانوی‌‌دونده معمولاً باعث ایجاد درد نامشخصی در قسمت فوقانی زانو می‌شود که نوسان می‌کند و معمولاً درطول دوره‌های طولانی فعالیت، پایین‌آمدن از پله‌ها یا زمانی‌‌که در صبح برای اولین بار بلند می‌شوید، بدتر می‌شود. همچنین ممکن‌است با حرکت‌پا متوجه برخی صداهای‌ ساییدن شوید.

ضعف و سفتی عضلانی یکی از دلایل شایع درد بالای زانو ناشی از زانوی دونده است، به‌خصوص اگر کف پای صاف یا باسن پهن دارید.

سایر علل احتمالی

سایر علل احتمالی درد بالای زانو عبارتند از:

  • خار استخوان زانو

بیرون‌آمدن استخوان اضافی می‌تواند باعث ایجاد توده‌های سفت و درد شدید و شدید در بالای زانو شود.

  • ترومبوز ورید عمقی (DVT)

لخته شدن خون در وریدهای عمقی پا می تواند باعث درد بالای زانو همراه با تورم و گرما شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید
  • فشرده‌سازی عصب سیاتیک

فشرده‌شدن عصب سیاتیک می‌تواند منجربه تشعشع درد از ناحیه کمر به‌پایین ساق شود که باعث ایجاد درد زانو و در ران می‌شود.

  • شکستگی فشاری استخوان ران

یک ترک یا شکستگی کوچک در استخوان فمور که معمولاً در اثر استرس مکرر یا استفاده بیش از حد از عضلات و استخوان های ران ایجاد می شود. باعث درد ران می شود، به ویژه در هنگام فعالیت های تحمل وزن

  • بیماری شریان محیطی (PAD)

کاهش جریان خون در عضلات پا به دلیل PAD می تواند باعث ایجاد درد بالای زانو در هنگام فعالیت بدنی شود که به عنوان لنگش شناخته می شود.

  • تنگی کانال نخاعی

باریک شدن کانال نخاعی می‌تواند باعث فشردگی عصب و ایجاد دردشدید در ساق بالای زانو شود.

  • بیماری پرتس

یک بیماری دوران کودکی که در آن جریان خون به سر استخوان ران مختل می شود و باعث درد لگن در ساق پا می شود.

  • کوفتگی

ضربه یا آسیب به بافت های نرم و رگ های خونی در ران می تواند باعث کبودی و درد موضعی بالای زانو شود.

درمان درد بالای زانو

درمان درد فوقانی زانو بسته به علت ایجاد مشکل خواهد‌بود. اما معمولاً شامل موارد زیر است:

متد رایس

  • محافظت از منطقه از آسیب بیشتر به عنوان مثال زانوبند یا عصا
  • استراحت از فعالیت های تشدید کننده درد زانو برای بهبود درد
  • استفاده منظم از یخ به منظور کاهش درد فوقانی زانو و کاهش التهاب
  • فشرده‌سازی برای کاهش‌التهاب با استفاده از زانو بند یا بریس

دارو درمانی

مسکن های OTC و ضد التهاب می توانند به کنترل تورم و درد بالای زانو کمک کنند.

تمرینات کششی

کشش عضلات ران و زانو می تواند به کاهش فشار و اصطکاک از طریق ساختارهای زانو کمک کند و درد فوقانی زانو را کاهش دهد. ترکیبی از کشش های زانو، کشش های چهارگانه و کشش های همسترینگ معمولا بهترین کار را دارد

ورزش‌های تقویتی

بهبود قدرت، ثبات و کنترل زانو به کاهش بار از طریق مفصل و در نتیجه کاهش درد در قسمت فوقانی زانو کمک می‌کند. معمولاً ترکیبی از تقویت زانو، تقویت عضلات چهار زانو و تقویت همسترینگ بهترین عملکرد را دارد

زانوبند و بریس

زانوبندهای مختلفی وجود دارد که می‌توان برای کمک به حمایت و بهبود پایداری زانو استفاده کرد، و زانوبندها به‌ویژه برای سازه‌های خارج از بار موثر هستند. با تاندونیت

تزریقات

تزریق کورتیکواستروئید می تواند به کاهش‌درد و التهاب فوقانی زانو در کوتاه مدت به عنوان بخشی از درمان شما کمک کند.

ارتز

ارتزها به‌منظور اعمال فشار یا برداشتن فشار از ناحیه تحت درمان، مورد استفاده قرار می‌گیرند. این وسایل درهنگام پوشیدن کفش در افرادی که نیاز به اصلاح وضعیت پا مخصوصا در قسمت زانو دارند، کاربرد دارد.

جراحی زانو

شایع‌ترین دلایل درد زانو را از زبان آقای دکتر ابراهیم زاده، فوق تخصص جراحی زانو در ویدیو زیر مشاهده کنید:

در حالی که بیشتر موارد درد بالای زانو به درمان غیر جراحی پاسخ می دهد، در برخی موارد به عنوان مثال با آرتریت شدید زانو یا پارگی تاندون چهارگانه، ممکن است جراحی توصیه شود.

با هر موردی از درد بالای زانو، اولین قدم این است که هرگونه درد و تورم را تحت کنترل داشته باشید و از پا در برابر آسیب بیشتر محافظت کنید.

علت درد بالای زانو چیست؟

دلایل احتمالی زیادی برای این درد وجود دارد که هر کدام اندکی متفاوت ظاهر می شوند:

  • درد شدید فوقانی زانو: بورسیت زانو، خار استخوان، پاره شدن همسترینگ و آسیب عصبی همگی می توانند باعث درد شدید فوقانی زانو شوند.
  • درد سوزش بالای زانو: درد سوزش زانو معمولاً به دلیل آسیب عصبی، بیماری شریان محیطی یا بورسیت‌ زانو است.
  • درد بالای زانو بیرونی: درد بالای زانو در سمت بیرونی ساق معمولاً به دلیل سندرم نوار ایلیوتیبیال یا کشیدگی چهار سر ران جانبی ایجاد می‌شود.
  • درد داخل ساق بالای زانو: درد بالای داخل زانو معمولاً به دلیل کشیدگی چهارگوش داخلی است.
  • درد بالای زانو هنگام خم شدن: معمولاً با زانوی دوندگان، بورسیت یا آرتریت زانو همراه است.
  • درد بالای زانو هنگام چمباتمه‌زدن: اغلب نشانه‌ای از تاندونیت چهار سر ران، زانوی دونده، سندرم باند ایلیوتیبیال یا کشیدگی چهار سر است.
  • دویدن درد بالای زانو: درد بالای زانو بعد از دویدن معمولاً ناشی از تاندونیت چهارسر ران (درد سمت راست بالای زانو)، سندرم ITB (درد بالای زانو در بیرون) یا تاندونیت همسترینگ (در پشت زانو) است.
  • ضعف و درد فوقانی زانو: اگر درد فوقانی زانو با ضعف همراه باشد، احتمالاً به دلیل تاندونیت چهار سر ران، کشیدگی چهار سر، آسیب عصبی یا آرتریت زانو است.
  • صداهای عجیب بالای زانو: اگر هنگام حرکت صداهای غیرمعمول از ناحیه بالای‌زانو شنیده می‌شود، ممکن‌است به‌دلیل کشیدگی‌عضلانی(در زمان آسیب‌دیدگی)، سندرم ITB (احساس کوبیدن)، زانوی‌دونده(احساس ساییدن) یا خار استخوان زانو (احساس کلیک یا قفل‌شدن)
  • درد پشت ران: درد در پشت ران معمولاً به دلیل تاندونیت همسترینگ یا کشیدگی همسترینگ است.

اگر هیچ‌کدام از موارد گفته‌شده شبیه مشکل‌شما نیست، یا می‌خواهید درمورد علت درد بالای زانو کمک بیشتری دریافت کنید، با مراجعه به دکتر ابراهیم زاده جراح و متخصص زانو، توسط وی معاینه‌شده و علت درد را جویا شوید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

منبع

2.9 9 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
4 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
صاحب نظر

مادرم آرتروز زانو دارد ولی درد قسمت ساق ران پای سمت راست بسیار به تکلیف ساخته و هیچ ارام نمیشود.
درد قسمت ساق ران پای سمت راست که شروع شود، درد مکمل به هردو پا سرایت کرده و هردو پا به درد آمده و پاها کشک میمانند.
ازعلاج عاجزمانده مانده ایم.
لطفن رهنمایی نمایید.
بااحترام

Rose

سلام.
خانم ۳۴ ساله مجرد بدون اضافه وزن هستم. خوشبختانه بیماری زمينه ای یا مشکلات اسکلتی ندارم. متاسفانه گاهی زانوی راستم (قسمت بالای زانو و متمایل به کناره ی داخلی) در خم و زاست شدن های مکرر یا راه رفتن طولانی درد میگیرد‌ و معمولا هنگام بروز درد، یک یا دو روز کمتر راه میروم و به زانو استراحت میدهم و ۹۹ درصد درد خوب میشود. تشخیص شما چیست؟

امیر محمد

درد بالای کشکک دارم
والیبالیستم تو پرش اذیت میکنه و نمیزاره به خوبی بپرم
مشکل چی میتونه باشه

تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی