متد رایس (RICE) در درمان زانو درد

متد رایس (RICE) در درمان زانو درد

متد رایس R.I.C.E مخفف استراحت، گذاشتن یخ، فشرده سازی و ارتفاع (Rest Ice Compression Elevation) یک شعار جهانی برای درمان مقدماتی درد زانو است. اخیراً، روش اضافی “محافظت (Protect) نیز به این استراتژی اضافه شده است، بنابراین ما اکنون مخفف PRICE را داریم.

PRICE معمولاً اولین درمان زانو درد پس از آسیب یا تشدید درد است. هدف، کاهش خونریزی داخلی و تورم زانو برای کاهش درد و امکان بهبود سریع است. دراین‌مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح ارتوپد مشهد به‌بررسی هر یک از اجزا متد رایس و نحوه کار آن‌ها با یکدیگر خواهیم پرداخت.

چه زمانی از متد رایس (R.I.C.E) استفاده کنیم؟

ترکیبی از بالابردن، فشرده‌سازی، گذاشتن‌ یخ درحالت استراحت به‌ویژه برای آسیب‌های بافت‌نرم(عضله، رباط، تاندون)مناسب است و بیشتر به‌عنوان یک‌ درمان اولیه درنظر گرفته می‌شود تا یک درمان نهایی.

درصورت استفاده مناسب، زمان بهبودی کوتاه‌‌شده و ناراحتی به‌حداقل می‌رسد. به‌همین دلیل است که استفاده از یخ برای مدت طولانی بسیار محبوب بوده است.

متد رایس جزو کمک های اولیه در هنگام درد یک عضو از بدن است.
  • محافظت: با هدف جلوگیری از هر گونه آسیب بیشتر به مفصل به عنوان مثال. با بریس یا عصا
  • استراحت: با اجتناب از هرگونه فعالیت تشدید کننده، امکان بهبودی را فراهم می‌کند.
  • یخ: برای کاهش‌‌تورم و دردزانو می‌توان از یخ استفاده‌کرد.
  • فشرده‌سازی: بانداژ فشاری در اطراف مفصل به‌کاهش تورم زانو کمک می‌‌کند.
  • ارتفاع: بالابردن پا، ترجیحا بالاتر از سطح‌ قلب نیز به‌کاهش ورم زانو کمک می‌کند.
دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

نحوه استفاده از “Protect Rest Ice Compression Elevation”

اکثر مردم می‌توانند به‌درستی درمان RICE را برای کاهش درد زانو استفاده کنند، اما اگر می‌خواهید این روش برای کاهش درد و تورم برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر و تسریع بهبودی کمک کند، بسیار مهم است که بدانید چگونه هر قسمت را به طور ایمن و مؤثر انجام دهید.

در ادامه این مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح ارتوپد مشهد با جزئیات بیشتری به اجزای منفرد Protect Rest Ice Compression Elevation خواهیم پرداخت.

1. از زانو محافظت کنید (Protect)

محافظت از زانوی آسیب دیده موجب کاهش درد و بهبود هرچه سریعتر آن می شود.

برای محافظت از زانو در برابر آسیب بیشتر می توان از زانوبند استفاده کرد. هنگامی که عضوی از بدن آسیب می بیند، محافظت موقت از آن (48 ساعت اول) می تواند آسیب بیشتر را محدود کند و روند بهبودی را تسریع کند. محافظت ممکن است به معنای محدود کردن استفاده از زانو، استفاده از آتل، زانوبند یا بانداژ یا استفاده از عصا باشد. باید از هر گونه فعالیتی که باعث درد می شود اجتناب کنید.

2. استراحت کنید (Rest)

بدون استراحت، فشار مداوم بر روی ناحیه دردناک وارد می‌شود که می‌تواند منجر به افزایش تورم زانو، درد و آسیب احتمالی بیشتر شود. همچنین اگر این ناحیه اجازه استراحت نداشته باشد، این خطر وجود دارد که به درستی بهبود نیابد.

با این حال، نکته کلیدی استراحت نسبی است، زیرا در حالت استراحت کامل، عضله هر روز 3 تا 5 درصد از قدرت خود را از دست می دهد! برای چند روز پس از آسیب، از وارد کردن وزن زیاد یا کشش بیش از حد آن اجتناب کنید.

بسیار مهم است که بعد از چند روز دوباره شروع به حرکت کنید، درغیر این صورت ماهیچه‌ها شروع به ضعیف شدن می‌کنند و مفصل سفت می‌شود. سعی‌کنید از تمرینات مناسب هنگام دردزانو بهره‌ببرید اما همیشه قبل از شروع هرتمرینی با دکتر ابراهیم زاده جراح ارتوپد مشهد مشورت‌کنید.

3. گذاشتن یخ (Ice)

گذاشتن یخ روی زانو موجب کاهش درد زانو می شود

استفاده از یخ به مدت 10 تا 15 دقیقه می تواند به کاهش تورم و درد زانو کمک کند. هنگامی که زانو آسیب می‌بیند، خونریزی در مفصل و افزایش مقدار مایع سینوویال ایجاد می شود. این امر به دو دلیل باعث ایجاد مشکل می شود.

یخ راهی عالی برای کاهش درد و التهاب پس از آسیب دیدگی زانو است؛ چرا که:

  • اولا، مایع فضای زیادی را اشغال می کند و فشار را در مفصل افزایش می دهد که حرکت زانو را محدود می کند.
  • ثانیاً، مواد شیمیایی در مایع وجود دارد که اعصاب را تشدید می کند و باعث درد می شود.

استفاده از یخ باعث کاهش جریان مایعات و سرعت خونریزی در مفصل می شود و در نتیجه تورم و درد را کاهش می‌دهد. با این حال، در صورت استفاده نادرست، یخ می تواند آسیب بیشتری ایجاد کند. بنابراین هنگام استفاده از یخ، حتما حوله‌ای روی‌‌‌زانو گذاشته تا زانو دچار سرمازدگی نشود.

4. فشرده‌سازی(Compression)

فشرده سازی زانو با استفاده از آتل به کاهش درد کمک بسیاری می کند

زانوبند طبی یا بریس زانو یک ابزار فشرده‌سازی عالی برای کاهش تورم زانو است. این ابزار به کاهش تورم زانو کمک می‌کند و تا حدودی از مفصل حمایت می‌کند. اگرچه مقداری تورم اجتناب ناپذیر است، اما بیش از حد باعث درد بیش از حد، مشکل در حرکت زانو و در نهایت کند شدن جریان خون می‌شود که روند بهبود را کند می‌کند.

5. ارتفاع

کلیدنهایی برای کاهش مقدماتی دردزانو، بالابردن پا است. بالابردن با کمک به تخلیه مایع اضافی به سیستم بدن، تورم زانو را کاهش می‌دهد. برای مؤثرتر بودن، ناحیه آسیب‌دیده باید بالاتر از سطح قلب باشد، به‌عنوان مثال: برای تورم زانو موثرترین راه این است که به‌صورت صاف دراز بکشید و پای خود را بر روی بالش قرار دهید.

این کار را می توان در طول روز و همچنین در طول شب انجام داد. اطمینان حاصل کنید که یک تکیه گاه مانند بالشت مستقیماً در زیر زانوی شما وجود دارد، نه فقط زیر پای شما، چرا که در غیر این صورت زانو بسیار سفت می‌شود. تا زمانی که تورم وجود دارد، می توان از ارتفاع استفاده کرد.

بنابراین متد رایس (RICE) باید در اسرع وقت پس از آسیب اجرا شود تا میزان آسیب کاهش یابد.

چه چیز دیگری می‌تواند به کاهش درد زانو کمک کند؟

متد رایس RICE یک ابزار بسیار موثر برای درمان زانو درد است، به‌ویژه در چند روز اول پس از آسیب. ممکن‌است همیشه انجام هرمرحله از ارتفاع، فشرده‌سازی، یخ و محافظت، در زمان استراحت ضروری نباشد. پس به‌یاد داشته باشید، PRICE همه چیز نیست، و اغلب لازم است از سایر روش‌های درمان زانودرد در کنار محافظت، استراحت، یخ، فشرده‌سازی و بالابردن بدن مانند تمرینات تقویتی، کشش زانو و درصورت عدم موفقیت، از جراحی زانو استفاده شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

آیا متد R.I.C.E هنوز هم توصیه می‌شود؟

اگرچه متد R.I.C.E برای چندین دهه برای آسیب‌های اسکلتی عضلانی مورد استفاده قرار گرفته است، اما مطالعات اخیر نشان می‌دهد که ممکن است موثرترین روش نباشد.

در واقع، برخی از محققان استدلال می‌آورند که R.I.C.E حتی ممکن است مضر باشد و روند بهبودی را به تاخیر بیندازد زیرا جریان خون را در آسیب محدود می‌کند، که برای روند بهبود ضروری است.

متد های درمانی جایگزین دیگری که پیشنهاد شده‌اند عبارتند از P.E.A.C.E.، L.O.V.E. و M.E.A.T.

متد P.E.A.C.E

متد P.E.A.C.E برای مراقبت کوتاه مدت (حاد) آسیب توصیه می‌شود. این کلمه مخفف عبارت‌های زیر است:

  • محافظت (Protect): حرکت را برای حدود یک تا سه روز به حداقل برسانید.
  • بالا بردن (Elevate): اندامی که درد می‌کند را بالای قلب نگه دارید. توجه داشته باشید که شواهد ضعیفی وجود دارد که از استفاده از ارتفاع حمایت می‌کند، اما هیچ خطری وجود ندارد، بنابراین هنوز هم استفاده می‌شود.
  • اجتناب از داروهای ضد التهابی (Avoid anti-inflammatories): مراحل مختلف التهاب به ترمیم بافت‌های نرم آسیب دیده کمک می‌کند. بنابراین، مهار التهاب با استفاده از داروها ممکن است بر بهبود طولانی‌مدت بافت تأثیر منفی بگذارد، به‌ویژه زمانی که از دوزهای بالاتر داروهای ضد التهابی استفاده می‌شود.
  • فشرده سازی(Compression): چسب زدن یا بانداژ ممکن است به محدود کردن تجمع مایع (تورم) و خونریزی بافت کمک کند.
  • آموزش(Education): ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید به بیماران در مورد مزایای یک رویکرد فعال برای بهبودی آموزش دهند. روش‌های غیرفعال (مانند الکتروتراپی، درمان دستی و طب سوزنی) در اوایل پس از آسیب، در مقایسه با رویکرد فعال، تأثیرات ناچیزی بر درد و عملکرد دارند. حتی ممکن است در درازمدت اثر معکوس داشته باشند.

متد L.O.V.E

پس از چند روز اول، تصور می شود که آسیب اسکلتی عضلانی به رویکرد متفاوتی مانند L.O.V.E نیاز داشته باشد. این متد مخفف کلمات زیر است:

  • بار (Load): قرار دادن وزن بدن بر روی ناحیه آسیب دیده باید زودتر اضافه شود و فعالیت های عادی به محض اجازه علائم، بدون بدتر شدن درد، از سر گرفته شود.
  • خوش بینی (Optimism): باورها و احساسات بخش مهمی از روند درمان هستند. عوامل روانشناختی مانند فاجعه سازی، افسردگی و ترس می توانند موانعی برای بهبودی باشند.
  • عروق (Vascularization): ورزش هوازی بدون درد باید چند روز پس از آسیب شروع شود تا انگیزه افزایش یابد و جریان خون در ساختارهای آسیب دیده افزایش یابد.
  • ورزش (Exercise): ورزش به بازیابی تعادل، تحرک و قدرت در اوایل پس از آسیب کمک می کند و به کاهش خطر آسیب های مکرر کمک می کند.

متد M.E.A.T

مانند متد L.O.V.E. متد M.E.A.T حول مراقبت فعال و اجرای حرکت در اسرع وقت متمرکز است.

M.E.A.T جریان خون را به مناطق آسیب‌دیده افزایش می‌دهد تا روند بهبودی را بهبود بخشد. ساختارهای بافت نرم مانند رباط‌ها، تاندون‌ها و غضروف‌ها در ابتدا خون زیادی دریافت نمی‌کنند، بنابراین این پروتکل تلاش می‌کند تا جریان خون را در ناحیه آسیب‌دیده به حداکثر برساند.

این حروف مخفف عبارت‌های زیر است:

  • حرکت: مقدار کمی بار روی رباط وارد می کند که به رشد بافت جدید کمک می کند و مایع و خون را خارج می کند. حرکت باید ملایم باشد و درد را تشدید نکند.
  • ورزش: هنگامی که سطح درد کاهش یافت و حرکت ناحیه آسیب‌دیده افزایش یافت، ورزش برای افزایش بیشتر گردش خون، افزودن خون تازه و حذف مواد‌زائد از بافت آسیب‌دیده اضافه می‌شود.
  • بی دردی: درد توانایی فرد را برای حرکت موثر ناحیه آسیب‌دیده از طریق دامنه کامل حرکت محدود می‌کند. به جای استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) که ممکن است روند بهبودی را به تأخیر بیندازند، داروهای گیاهی را برای کنترل درد امتحان کنید.
  • درمان: اجرای انواع رویکردهای درمانی، مانند نوار حرکتی، طب سوزنی، آزادسازی بافت نرم، و یا تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) ممکن است برای پیشرفت روند بهبودی مفید باشد.

به‌خاطر داشته‌باشید که هر آسیبی متفاوت است و نیاز به یک استراتژی شخصی دارد که توسط دکتر ابراهیم زاده جراح ارتوپد مشهد توصیه می‌شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی