آرتروز زانو در سالمندان

آرتروز زانو در سالمندان

علائم آرتروز زانو می‌توانند خفیف، متوسط یا شدید باشند. این علائم ممکن است برای سالها تقریباً یکسان بمانند، اما می‌توانند در طول زمان پیشرفت کنند یا بدتر شوند. آرتروز شدید می‌تواند منجر به زانو درد مزمن و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزانه شود. حتی می‌تواند راه رفتن یا بالا رفتن از پله‌ها را دشوار کند. اصطلاح آرتریت یا التهاب مفصل در واقع بیش از 100 نوع درد مفاصل و بیماری‌های مفصلی را در بر می‌گیرد که می‌تواند افراد را در هر گروه سنی تحت تاثیر قرار دهد، هرچند که عمدتا افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد. خوشبختانه، ورزش‌ها و فعالیت‌های آسان زیادی وجود دارد که می‌تواند به تسکین درد آرتروز زانو در سالمندان کمک کند.
تاثیر آرتروز در افراد مسن را نباید دست کم گرفت. آرتروز سالمندان علاوه بر درد و ناراحتی، عدم تحرک را نیز به همراه دارد. فردی که از آرتروز رنج می برد ممکن است پس از نشستن طولانی مدت، مانند تماشای فیلم یا سوار شدن در ماشین، در ایستادن دچار مشکل شود. او همچنین ممکن است در صبح احساس خشکی در زانو هایش حس کند و برای شروع روز با مشکل مواجه شود. کاهش تحرک ممکن است برای سالمندانی که با شرکت در فعالیت‌هایی که قبلاً از آن لذت می‌بردند، مانند خرید، پیاده‌روی یا دیدار با خانواده و دوستان، چالش‌برانگیزتر باشد. در نتیجه، سالمندانی که از آرتریت رنج می برند، با افسردگی نیز دست و پنجه نرم می‌کنند.

چه نوع آرتروزی در سالمندان شایع‌تر است؟

استئوآرتریت یا آرتروز شایع‌ترین بیماری در افراد مسن است. این التهاب مفصلی دژنراتیو است، به این معنی که غضروف بین استخوان‌های مفاصل از بین می‌رود. این عارضه باعث درد، تورم و سفتی می شود. با اینکه آرتروز می‌تواند به عنوان روندی طبیعی در حین افزایش سن رخ دهد که سایر عوامل مانند اضافه وزن بیش از حد، سابقه خانوادگی و آسیب قبلی به مفصل موجب ابتلا زودرس به این بیماری می‌شوند.
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی معمولا کمتر شایع است؛ اما می‌تواند دردناک تر باشد. با این نوع آرتریت، سیستم ایمنی به درستی کار نمی‌کند. یک سیستم ایمنی سالم از التهاب برای خلاص شدن از شر عفونت یا جلوگیری از بیماری استفاده می کند. در فردی که از آرتریت روماتوئید یا رماتیسم مفصلی رنج می برد، سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله کرده و آنها را ملتهب می کند.

علت درد زانو هنگام افزایش سن افراد چیست؟

درمان آرتروز در سالمندان

استئوآرتریت (آرتروز) شایع ترین علت درد زانو در سالمندان، افزایش سن است. آرتروز زانو زمانی رخ می‌دهد که غضروف محافظ استخوان‌های مفاصل، فرسوده شود. سایر علل شایع درد مزمن زانو در جمعیت مسن شامل درد ناشی از آسیب عصبی (نوروپاتی) ناشی از دیابت، عفونت تبخال و سایر اختلالات عصبی است. سرطان و درمان‌های آن نیز می‌تواند باعث درد مزمن شود.

آرتروز به طور خلاصه چیست؟

آرتروز یک بیماری دژنراتیو است که باعث ساییدگی بالشتک های بین استخوان ها در محل برخورد آنها می‌شود. این عارضه در نتیجه استفاده منظم از مفاصل شما در طول زمان رخ می‌دهد. مفاصلی که بیشتر تحت تاثیر آرتروز قرار می‌گیرند در گردن، کمر، دست ها، لگن، زانو و پاها هستند.

عوامل تاثیرگذار در ابتلا به آرتروز زانو

  • آرایش ژنتیکی
  • جنسیت مونث
  • اضافه وزن
  • آسیب مفصل یا استفاده مکرر از یک مفصل خاص
  • عدم ورزش

علائم اصلی آرتروز چیست؟

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

اگر درد ناشی از آرتروز را نادیده بگیرید چه اتفاقی می افتد؟

ما اغلب می‌شنویم که مردم می‌گویند درد زانو بخشی طبیعی از پیری است. اما حقیقت این‌است که نادیده‌گرفتن درد زانو می‌تواند مشکلات بیشتری ایجاد کند.
همچنین درد آرتروز زانو باعث موارد زیر می‌شود:

فعالیت محدودتر

درد مفاصل اگر درمان نشود بدتر می‌شود. این عارضه می‌تواند در توانایی شما برای انجام فعالیت‌های منظم و روزمره، مانند پیاده‌روی، حمام کردن، لباس پوشیدن، آشپزی، تمیزکردن، رانندگی و حتی خوابیدن اختلال ایجاد کند.

افزایش خطر افتادن

درد در مفصل می‌تواند تحرک و تعادل شما را کاهش دهد که این موضوع خطر سقوط را افزایش می‌دهد. براساس یک مطالعه، افرادی که درد در یک مفصل تحتانی، زانو یا لگن داشتند، 53 درصد بیشتر در معرض خطر افتادن بودند. افرادی که دو مفصل آسیب دیده داشتند 74 درصد بیشتر احتمال افتادن داشتند، در حالی که داشتن سه تا چهار مفصل دردناک این شانس را به 85 درصد افزایش داد.

افزایش خطر شکستگی استخوان

استخوان‌ها در افراد مسن‌تر راحت‌تر می‌شکنند که این امر اغلب در اثر زمین خوردن ایجاد می‌شوند. همانطور که خطر سقوط با درد افزایش می‌یابد، خطر شکستگی و شکستگی استخوان نیز افزایش می‌یابد.

آرتروز زودرس چه علائمی دارد؟

  • درد و حساسیت، تورم یا سفتی مفصل ها که بیشتر از 6 هفته طول بکشد
  • سفتی مفصل زانو صبحگاهی که بیشتر از 30 دقیقه طول بکشد.
  • بیشتر از یک مفصل تحت تاثیر آرتروز قرار گرفته باشد.
  • مفاصل کوچک در دست و پا معمولا زودتر از دیگر مفاصل تحت تاثیر قرار می گیرند.
  • مفاصل یکسان در هر دو سمت بدن تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

آرتروز زانو قابل درمان است و اگر فکر می‌کنید ممکن است شما یا یکی از نزدیکانتان هر یک از این علائم را داشته باشید، باید در اسرع وقت به دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو مراجعه کنید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

چگونه می‌توانید درد ناشی از آرتروز زانو را مدیریت یا پیشگیری کنید؟

در ابتدا می‌توانید برای ارزیابی جسمی و راهنمایی به دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو مراجعه کنید. ابتدا ممکن است دکتر ابراهیم زاده به شما داروهای مسکن بدون نسخه را توصیه کند که استفاده از آنها برای شما بی‌خطر است. وی همچنین ممکن است نکاتی را در مورد رژیم غذایی سالم و عادات سبک زندگی فعال به شما ارائه دهد که پیشرفت آرتروز را کند کند. متخصص زانوی شما همچنین ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین شدت آرتریت انجام دهد و ممکن است به شما برای مدیریت درد، فیزیوتراپی یا جراحی زانو را پیشنهاد دهد. به طور مثال:

  • در طول روز فعال باشید
  • حداقل پنج روز در هفته به نیم ساعت ورزش کنید. ورزش های کم فشار مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا به مفاصل فشار زیادی وارد نمی‌کنند و خطر آسیب به مفاصل را کاهش می‌دهند.

وزنتان را کاهش دهید

اضافه وزن فشار بیشتری بر مفاصل تحمل کننده وزن مثل لگن، زانو و پا وارد می‌کند. با کاهش اضافه وزن تنها 3 تا 10 کیلوگرم، می‌توانید به طور قابل توجهی درد و تحرک آرتریت را بهبود ببخشید. همچنین داشتن یک رژیم غذایی سالم که شامل سبزیجات و میوه‌های بیشتر باشد، پرهیز از غذاهای پر قند و انجام ورزش روزانه بهترین راه برای داشتن اندام سالم است.

چه زمانی برای آرتروز باید از پزشک متخصص زانو کمک گرفت؟

  • چندین بار در ماه دوره‌های مکرر درد مفاصل را تجربه می‌کنید
  • درد آرتریت شما برای سه روز یا بیشتر ادامه دارد
  • بعد از زمین خوردن دچار درد شدید شده‌اید
  • در حرکت دادن مفصل درگیر مشکل دارید

در میان سایر مشکلات سلامتی، کاهش فعالیت بدنی منجر به بدتر شدن قدرت و استقامت بدنی می‌شود. همچنین کاهش تحرک باعث افزایش درد در بسیاری از افراد مسن به ویژه در افراد مبتلا به مشکلات کمر، آرتریت زانو و لگن خواهد شد.
به یاد داشته باشید، لازم نیست با درد زندگی کنید؛ پس آن را نادیده نگیرید.

در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد آرتروز زانو دارید، می‌توانید از طریق شماره‌های 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.

اثرات آرتروز زانو در سالمندان

مراقبت از آرتروز آسان نیست، چه شما فردی باشید که از آن رنج می‌برد و چه مراقب کسی باشید که با آرتروز دست و پنجه نرم می‌کند. اینکه همیشه در هر نوع دردی قرار داشته باشید، هر کسی را بدبخت می کند، و تشدید آن درد با حرکت حتی بدتر است. آرتروز می‌تواند منجر به از دست دادن تحرک شود که به نوبه خود می تواند منجر به از دست دادن احساس استقلال شود. بسیاری از سالمندانی که از آرتروز رنج می برند از افسردگی نیز رنج می برند. این یک بیماری است که عوارض جسمی و روحی را برای فرد به همراه دارد. خوشبختانه، کارهای ساده ای وجود دارد که می توانید برای کمک به یکی از عزیزان مبتلا به آرتروز انجام دهید. به طور مثال:

از مصرف داروهای وی اطمینان حاصل کنید

به او کمک کنید منظم بماند و داروهای مورد نیاز خود را برای کمک به کاهش علائم خود مصرف کند.

یک رژیم غذایی سالم را توصیه کنید

رژیم غذایی به دو دلیل مهم است. همانطور که قبلا ذکر شد، وزن بیش از حد می‌تواند فشار بیشتری بر مفاصل وارد کند و درد آرتروز را بدتر کند. علاوه بر این، بسیاری از غذاهای سالم وجود دارند که می توانند به مبارزه با التهاب کمک کنند. برخی از این غذاها عبارتند از گوجه فرنگی، سبزیجات برگدار مانند اسفناج، بادام و بسیاری دیگر.

با هم ورزش کنید

چندین تمرین کم تاثیر وجود دارد که می‌تواند به کاهش درد آرتروز کمک کند، مانند یوگا، تای چی، و شنا.

تسکین درد آرتروز در سالمندان

داروهای مختلفی برای کمک به تسکین درد آرتریت طراحی شده اند. بسیاری از این داروها NSAIDs (ضد التهاب غیر استروئیدی) هستند که می‌توانند مفید باشند اما می‌توانند پس از مصرف طولانی‌مدت عوارض جانبی نیز داشته باشند. چند گزینه مفید دیگر برای کمک به تسکین درد آرتریت وجود دارد.

  • درمان‌های سرد و گرم. یک حمام داغ یا یک پد گرم کننده روی مفصل دردناک اغلب می‌تواند تسکین دهنده باشد. بسته‌های یخ نیز می توانند مفید باشند، به خصوص اگر مفصل ملتهب یا متورم شده باشد.
  • طب سوزنی و ماساژ می‌تواند به طور موقت مفاصل سفت را تسکین دهد.
  • یوگا و مدیتیشن می‌توانند به‌شما کمک کنند تا آرام شوید و درد خود را کاهش دهید.
  • ورزش، از جمله کشش، دامنه حرکتی، و تمرینات قدرتی برای عضلات اطراف مفاصل می‌توانند مفید باشد.
  • هنگام نشستن وضعیت خوبی داشته باشید. سعی کنید اجازه ندهید مفاصل شما در طول روز بیش از حد سفت شوند. به‌عنوان مثال، هنگام تماشای برنامه‌های تلویزیونی مورد علاقه‌تان، بلند شوید و دراز بکشید یا در حین تبلیغات بازرگانی به سمت آشپزخانه بروید و مقداری قدم بزنید.

تمرینات ورزشی برای آرتروز زانو در سالمندان

یکی از بهترین تمرینات برای سالمندان مبتلا به آرتروز، یوگا است. یوگا می‌تواند با بهبود عملکرد مفاصل، تقویت قدرت و ایجاد آرامش، درد مرتبط با آرتریت را کاهش دهد. با ترکیب تمرینات تنفسی با حرکات و حرکات مبتنی بر قدرت، یوگا می‌تواند همان فواید تمرینات قلبی را بدون عوارض جانبی منفی و پرتأثیر ارائه دهد. برخی از مربیان یوگا کلاس‌های خود را برای افراد مسن ارائه می‌دهند و می توانند تمرینات یوگا را به طور خاص برای سالمندان مبتلا به آرتریت ارائه دهند. مانند یوگا، تای چی می‌تواند برای سالمندان مبتلا به آرتریت مفید باشد. تای چی شکل دیگری از ورزش است که شامل حرکات آهسته و کنترل شده‌ای است که مفاصل را کشش و تقویت می‌کند.

درصورت ابتلا به آرتروز زانو، رفتن به استخر می‌تواند راهی عالی برای ورزش کردن باشد. تمرینات در آب فشار کمتری به‌مفاصل شما وارد می‌کند و با ایجاد مقاومت 12 برابر بیشتر از هوا به عضله‌سازی شما نیز کمک می‌کند.

در صورتی که نیاز به مشاوره در مورد آرتروز زانو دارید، می‌توانید از طریق شماره‌های 05138541812 و 05138409452 با مطب دکتر ابراهیم زاده، متخصص جراحی زانو تماس حاصل فرمایید.

4 گام برای مدیریت درد آرتروز در سالمندان

به طور استاندارد یک فرآیند 4 مرحله‌ای برای مدیریت درد استئوآرتریت در بیماران مسن وجود دارد.

اولین گام برای مدیریت آرتروز زانو کاهش وزن و مشاوره تغذیه

کاهش 5 تا 10 درصد وزن بدن می‌تواند تأثیر قابل توجهی در مدیریت درد آرتروز زانو داشته باشد. تأثیر کاهش وزن بر آرتروز زانو را نمی‌توان به طور کامل با کاهش بار تحمل شده توسط مفصل زانو توضیح داد. اما رژیم غذایی به همراه ورزش برای کاهش وزن و کاهش درد موثرترین روش است.

گام دوم در مدیریت درد شامل مدیریت انتظارات بیماران و آموزش آن‌ها

باید به بیماران در مورد اینکه آرتروز چیست آموزش داد. برای جلوگیری از دلسردی بیهوده بیماران، دکتر ابراهیم زاده تاکید دارد که آرتروز پیری طبیعی نیست و همه بیماران در نهایت به جراحی نیاز نخواهند داشت. باید بدانید که ساییدگی مفصل از عوامل ابتلا به آرتروز است، اما تنها مکانیسم آن نیست.

ممکن است فکر کنید این مفهوم که مفاصل به مرور زمان، فرسوده می شوند، منجر به این شود که ورزش خوب نیست و ورزشکاران مفاصل خود را حتی بیشتر فرسوده خواهند کرد؛ اما ورزش در تقویت عضلات و خون رسانی بهتر و مقاومت بدن در مقابل ساییدگی عضله و غضروف بسیار موثر است.

گام سوم مدیریت آرتروز زانو، درمان های غیردارویی متمرکز

تمرینات خاص و فیزیوتراپی می‌تواند به حفظ عملکرد و دامنه حرکتی، به ویژه در بیماران مسن کمک کند. همچنین بیماران مسن می‌توانند تعادل را در افرادی که علائم بی ثبات و قابل توجهی دارند بهبود بخشند و درد مزمن را کاهش دهند.
در این مرحله استفاده از زانوبند نیز می‌تواند ثبات را بهبود بخشد و ممکن است درد مزمن را کاهش دهد. همچنین استفاده از دستگاه‌های کمکی مانند واکرها نیز می توانند به بیماران مسن کمک کنند تا استقلال و عملکرد خود را حفظ کنند.

چهارمین و آخرین مرحله، استفاده از گزینه های دارویی

این مرحله با داروهای موضعی مانند کپسایسین و ژل دیکلوفناک شروع می‌شود. با این حال، اگرچه در آزمایشات بالینی نشان داده شده است که کپسایسین برای درد استئوآرتریت زانو و دست موثر است، اما در افراد مسن می تواند مشکل ساز باشد زیرا باعث ایجاد احساس سوزش می شود و در صورت حساسیت پوستی، نباید از آن استفاده کرد.

NSAID ها (داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی) مؤثرترین داروهای خوراکی موجود برای درد استئوآرتریت هستند، اما به دلیل سمیت شناخته شده گوارشی، کلیوی، کبدی و قلبی عروقی آنها باید محتاطانه استفاده شوند. همچنین استفاده از داروهای غیر استروئیدی در بیمارانی که بیماری‌های دیگری نیز دارند که ممکن است عوارض جانبی این داروها بر آن‌ها تاثیر داشته باشد و به‌ویژه عوارض قلبی عروقی را افزایش دهد، باید احتیاط کرد.

تزریق داخل مفصلی کورتیکواستروئید می‌تواند در برخی از بیماران مؤثر باشد. کورتیکواستروئیدهای داخل مفصلی همچنین می‌توانند به عنوان پلی برای جایگزینی مفصل در بیماران با موارد منع مصرف استفاده شوند. البته باید به این نکته توجه داشت که این تزریق‌ها می تواند به‌طور موقت سطح گلوکز خون را در بیماران دیابتی افزایش دهد.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی