علائم، علل و درمان دررفتگی زانو

علائم، علل و درمان دررفتگی زانو

دررفتگی زانو یک آسیب غیر معمول اما بسیار جدی است که در آن استخوان ران (فمور) و استخوان ساق پا (درشت نی) تماس خود را با یکدیگر از دست می‌دهند. دررفتگی زانو با دررفتگی کشکک زانو که در آن فقط کاسه زانو از شیار خود در انتهای استخوان ران جدا می شود متفاوت است.

علائم دررفتگی زانو

زانوی شما یک مفصل پیچیده است که بین قسمت بالایی و پایینی ساق شما قرار دارد. سه استخوان در زانوی شما به هم می رسند:

  • استخوان ران (استخوان ران)
  • کشکک (کاسه زانو)
  • درشت نی (استخوان ساق پا)

انواع مختلفی از غضروف ها، رباط ها و تاندون ها در زانوی شما برای عملکرد صحیح آن حیاتی هستند.

دررفتگی زانو زمانی اتفاق می‌افتد که موقعیت استخوان ران نسبت به استخوان ساق پا در مفصل زانو دچار اختلال شود. این می تواند از طریق ضربه به پای شما، مانند سقوط، آسیب های ورزشی، و تصادفات رانندگی رخ دهد.

همانطور که پیش تر گفتیم، زانوی دررفته با دررفتگی کشکک زانو متفاوت است. این زمانی اتفاق می افتد که استخوان کاسه زانو از جای خود خارج شود. زمانی که پای شما روی زمین کاشته می شود، ممکن است تغییر جهت یا ضربه ناگهانی رخ دهد.

دررفتگی زانو یک آسیب نادر اما جدی است. دررفتگی می تواند به چندین رباط مهم، عروق خونی و اعصاب آسیب برساند. پس با این آسیب سلامت و یکپارچگی مفصل و پا ممکن است در خطر باشد.


یکی از شایع ترین علامتی دررفتگی زانو دارد، تغییر شکل ظاهری زانو است و هر حرکت مفصل باعث درد شدید می‌شود. حدود نیمی از دررفتگی های زانو قبل از رسیدن به بیمارستان جابجا می شوند. این مشکل ساز است زیرا ممکن است منجر به آسیب حتی بیشتر و افزایش خطر عوارض شود، از جمله:

  • فشرده شدن یا آسیب عصب پرونئال که در امتداد لبه بیرونی ساق پا قرار دارد.
  • پارگی یا انسداد شریان و ورید پوپلیتئال واقع در پشت زانو
  • ایجاد ترومبوز وریدی عمقی (DVT)

اگر انسداد عروقی بیش از هشت ساعت درمان نشود، احتمال قطع عضو 86 درصد در مقایسه با 11 درصد در صورت درمان در عرض هشت ساعت است.

علائم دررفتگی زانو معمولاً بلافاصله رخ می‌دهد و با گذشت زمان بدتر می‌شود. گاهی اوقات ممکن است زانو به دنبال دررفتگی به جای خود برگردد. با این حال، دردناک، متورم و به احتمال زیاد ناپایدار خواهد بود. از جمله علائم دررفتگی زانو می‌توان:

  • شنیدن صدای “ترک” در زمان آسیب درد شدید در ناحیه زانو
  • تغییر شکل قابل مشاهده در مفصل زانو
  • بی ثباتی مفصل زانو، یا احساس اینکه مفصل زانو شما جا می‌افتد
  • محدودیت در دامنه حرکت زانوی شما
  • تورم
  • ناتوانی در ادامه فعالیت ها، خواه کارهای روزمره یا ورزش

علل

دررفتگی زانو اغلب در نتیجه آسیب های شدید مانند تصادف اتومبیل، سقوط شدید و آسیب های ورزشی است. این عارضه را نباید با سابلوکساسیون اشتباه گرفت. دررفتگی زانو آسیب بسیار شدیدتری است که در آن استخوان‌های نامرتب باید به موقعیت مناسب خود بازگردانده شوند.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

دررفتگی زانو چگونه تشخیص داده می شود؟

پس از دررفتگی احتمالی زانو، اولویت اول یک دکتر ارتوپد تثبیت اندام آسیب دیده شما خواهد بود. کاهش یا جابجایی مفصل آسیب دیده به منظور کاهش هرگونه فشار بر روی پوست، رگ های خونی و اعصاب در ناحیه آسیب دیده بسیار مهم است. هنگامی که به ثبات رسیدید، پزشک می تواند میزان آسیب شما را ارزیابی کند. وی می‌تواند آزمایش های مختلفی را برای تعیین میزان آسیب رباط رخ داده انجام دهند.

این معاینه‌ها معمولاً شامل تعیین ثبات و دامنه حرکت قسمت‌های خاصی از زانو می‌شوند. از آنجایی که زانو دررفته می تواند باعث اختلال بالقوه جدی در رگ های خونی و اعصاب مفصل شود، پزشک معاینه ای را برای ارزیابی اینکه آیا آسیب به این ساختارها رخ داده است انجام می دهد.

این معاینه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

چک کردن نبض در چندین مکان روی پا و زانو

به این کار چک کردن نبض های پدال پشتی و تیبیا که در ناحیه زانو و پا قرار دارند می گویند. نبض های پایین در پای آسیب دیده می تواند نشان دهنده آسیب به رگ خونی در پای شما باشد.

فشار خون پای خود را چک کنید

این تست که شاخص مچ پا-بازویی (ABI) نامیده می شود، فشار خون اندازه گیری شده در بازو را با فشار خون اندازه گیری شده در مچ پا مقایسه می کند. اندازه گیری ABI پایین می تواند نشان دهنده جریان خون ضعیف در اندام تحتانی شما باشد.

بررسی حس لامسه یا حس شما

پزشک شما احساس پای آسیب دیده را در مقابل پای سالم ارزیابی می کند. بررسی هدایت عصبی تست هایی مانند الکترومیوگرافی (EMG) یا سرعت هدایت عصبی (NCV) عملکرد اعصاب پا و زانو را اندازه گیری می کند.

رنگ و دمای پوست خود را بررسی کنید

اگر پای شما سرد است یا رنگ آن در حال تغییر است، ممکن است مشکلات عروق خونی وجود داشته باشد. استفاده از تست‌های تصویربرداری، مانند اشعه ایکس و MRI، می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا هرگونه آسیبی که به استخوان‌ها، رباط‌ها یا تاندون‌های زانو وارد شده را ببیند و تشخیص دهد. علاوه بر این، تکنیکی به نام آرتریوگرام ممکن است برای ارزیابی آسیب عروق خونی استفاده شود. این یک رنگ تزریق شده و اشعه ایکس را ترکیب می کند تا پزشک شما بتواند نحوه جریان خون شما در شریان های پاهای شما را ببیند.

به دلیل ماهیت شدید آسیب دررفتگی زانو، رباط های اطراف همیشه آسیب می بینند. تقریباً در هر مورد، هم رباط صلیبی قدامی (ACL) و هم رباط متقاطع خلفی (PCL) پاره یا پاره می‌شوند. علاوه بر این، رباط‌های جانبی، غضروف و منیسک (غشای بین استخوان و غضروف) نیز ممکن است آسیب ببینند.

برای ارزیابی ماهیت و موقعیت استخوان‌های نامرتب از اشعه ایکس یا سی‌تی اسکن استفاده می‌شود. تصویربرداری مغناطیسی (MRI) – تکنیکی که در نمایش بافت های نرم بسیار بهتر است – ممکن است برای مشخص کردن آسیب وارد شده به رباط ها، غضروف ها و تاندون ها قبل از عمل جراحی توسط دکتر ابراهیم زاده متخصص ارتوپدی مشهد درخواست شود.

برای ارزیابی انسداد عروقی، دکتر ابراهیم زاده ممکن است یک سی‌تی آنژیوگرافی را تجویز کند که در آن یک رنگ مبتنی بر ید به ورید تزریق می‌شود تا جریان خون را ترسیم کند. سونوگرافی داپلر همچنین می تواند برای ارزیابی جریان خون شریانی استفاده شود.

آسیب عصبی که در حدود 25 درصد از دررفتگی‌های زانو تجربه می‌شود، می‌تواند در ابتدا با یک معاینه فیزیکی برای بررسی احساسات غیرطبیعی (بی‌حسی، درد تشعشع) یا اختلال در حرکت پا به صورت داخلی یا خارجی ارزیابی شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

درمان دررفتگی زانو چگونه است؟

اولین بخش درمان زانو دررفته این است که مطمئن شوید کاسه زانو در موقعیت مناسب خود قرار دارد. در طول جا انداختن کاسه زانو، دکتر ابراهیم زاده به شما دارو می دهد یا شما را آرام می کند تا دردی احساس نکنید. وی پای شما را به گونه‌ای حرکت می‌دهد که باعث می‌شود کاسه زانو به جای مناسب خود بازگردد.

پس از آن، پای شما در یک بریس قرار می گیرد تا ثابت بماند و از حرکت مجدد کاسه زانو جلوگیری شود. ممکن است برای ترمیم رباط ها، رگ های خونی یا اعصاب آسیب دیده به جراحی نیاز داشته باشید. اگر رگ های خونی شما آسیب دیده باشد، ممکن است نیاز به جراحی فوری داشته باشید.

در مراحل اولیه درمان، اولویت پزشکی به حداقل رساندن هرگونه آسیب وارده به عروق خونی یا اعصاب است. هنگامی که این مسائل مورد توجه قرار گرفت و تثبیت شد، می توان توجه را به آسیب ساختاری بافت معطوف کرد.

تقریباً در همه موارد، جراحی اغلب برای ترمیم صدمات متعدد رباط، پارگی منیسک و آسیب غضروف مورد نیاز است. آسیب های شریانی ممکن است نیاز به ترمیم مستقیم رگ آسیب دیده (با یک چسب مصنوعی، پیوند یا ورید پیوندی)، بای پس شریانی یا آمبولکتومی برای برداشتن لخته داشته باشد.

درمان محافظه‌کارانه، که می‌تواند شامل بی‌حرکتی مفصل آسیب‌دیده باشد، در برخی موارد می‌تواند استفاده شود اگر:

  • مفصل به دنبال کاهش ثابت به نظر می رسد
  • هیچ آسیب رگ خونی یا عصبی رخ نداده است
  • رباط های جانبی زانو (MCL و LCL) دست نخورده هستند

اگرچه درمان‌های محافظه کارانه می‌تواند زانو را تثبیت کند، اما همچنین می‌تواند منجر به سفتی زانو و مشکلات بعدی مفصل شود.

صرف نظر از نوع درمان مورد نیاز، پس از دررفتگی زانو به توانبخشی مانند فیزیوتراپی نیاز خواهید داشت. برنامه توانبخشی خاص شما به شدت آسیب شما و نوع درمانی که دریافت کرده اید بستگی دارد. پزشک شما با شما همکاری خواهد کرد تا برنامه توانبخشی مناسب شما را تعیین کند.

دوران نقاهت افرادی که دررفتگی زانو دارند چقدر است؟

دوران نقاهت افراد مبتلا به دررفتگی زانو به عوامل زیادی بستگی دارد، مانند:

  • چگونه آسیب رخ داده است
  • میزان آسیب وارد شده به زانو
  • آیا آسیب به عروق خونی یا اعصاب وجود دارد
  • روش درمانی مورد استفاده
  • چقدر فرد آسیب دیده از برنامه توانبخشی خود پیروی می‌کند

بسیار مهم است که به سرعت زانو دررفته را درمان کنید. علاوه بر آسیب عروق خونی و عصبی، سایر عوارض می‌تواند شامل سندرم کمپارتمان و ترومبوز ورید عمقی باشد.

اگر آسیب رگ های خونی به سرعت شناسایی و ترمیم شود، چشم انداز شما خوب است. با این حال، اگر تشخیص داده نشود، قطع عضو بالای زانو ممکن است ضروری باشد.

در موارد آسیب عصبی، بعید است که بتوانید پس از درمان به سطح کامل فعالیت خود بازگردید.

توانبخشی زانو دررفته می‌تواند بین 9 تا 12 ماه طول بکشد. در برخی از افرادی که درمان و برنامه توانبخشی را تکمیل کرده اند، ممکن است درجاتی از سفتی، درد یا اختلال عملکرد همچنان در زانوی آسیب دیده وجود داشته باشد.

جمع بندی

دررفتگی زانو یک وضعیت پزشکی جدی است که می تواند در اثر ضربه به دلیل مواردی مانند زمین خوردن و آسیب های ورزشی رخ دهد. می تواند منجر به عوارض بیشتر، مانند آسیب به عروق خونی و اعصاب شود.

اگر مشکوک به دررفتگی زانوی خود هستید، به دنبال درمان اورژانسی باشید. ارزیابی سریع دررفتگی مشکوک زانو ضروری است. اگر به موقع تشخیص داده شود و به آن رسیدگی شود، چشم انداز بهبودی شما بهبود می یابد.

دررفتگی زانو، در حالی که بسیار جدی است، بسیار نادر است و تأخیر در درمان می تواند منجر به آتروفی بافتی شود که در نتیجه موجب کوتاه شدن رباط های بریده شده که این نه تنها ترمیم را دشوار می کند، بلکه می تواند دامنه حرکتی زانو شما را به شدت محدود کند.

علاوه بر این، منتظر ماندن تا زمانی که ببینید که آیا اوضاع بهبود می یابد یا خیر می تواند منجر به مرگ گسترده بافت (نکروز) به دلیل محدودیت جریان خون شود. در مرحله، آسیب ممکن است آنقدر شدید باشد که نیاز به قطع عضو بالای زانو داشته باشد.

برای این منظور، در صورت وجود درد شدید، تورم، قرمزی، خونریزی یا محدودیت حرکت، هرگونه آسیب زانو باید بدون تأخیر توسط دکتر ابراهیم زاده متخصص ارتوپد معاینه شود.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی