تشخیص و درمان نقرس زانو

تشخیص و درمان نقرس زانو

نقرس یک بیماری شایع است که عمدتاً در مردان میانسال دیده می شود. ابتدا نقرس در انگشت شست پا به صورت دردناک و متورم ظاهر می شود. اما نقرس می‌تواند مفاصل دیگر از جمله مفصل زانو را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین چگونه می توان فهمید که به نقرس مبتلا شده ایم؟ و راه های درمان نقرس چیست؟

نقرس چیست؟

اگر مقدار اسید اوریک موجود در خون شما از میزان استاندارد آن بیشتر باشد، شما مبتلا به نقرس می شوید. ما اسید اوریک را از غذاهای خاصی که حاوی پورین هستند، مانند گوشت های سنگین، غذاهای دریایی و الکل دریافت می کنیم. سطوح بالای اسید اوریک در مفاصل رسوب می کند که منجر به التهاب، تورم و درد زانو می شود. به طور کلی این بیماری ابتدا از شست پا شروع شده و مفاصلی مانند مچ پا و زانو را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

نقرس در مردان 40 تا 50 ساله رخ می دهد، اگرچه افراد جوان و زنان نیز ممکن است به نقرس مبتلا شوند. از هر 100 نفر 1 تا 2 نفر را مبتلا می کند، یعنی بیش از یک میلیون نفر در ایران نقرس دارند. حدود 95 درصد از مردان و 5 درصد از زنان ایران به این بیماری مبتلا هستند.

علائم رایج نقرس زانو

معمولاً نقرس زانو با گرما، التهاب و تورم همراه است. اغلب، به طور ناگهانی و بدون دلیل رخ می دهد و در طول روز بدتر می شود. نقرس می تواند مانند یک عفونت حاد به نظر برسد، بنابراین مراجعه به دکتر ابراهیم زاده متخصص زانو برای تشخیص صحیح ضروری است. همچنین، اسید اوریک ممکن است به جای مفاصل، به تاندون های جلوی زانو، مانند تاندون کشکک یا چهار سر ران نیز حمله کند.

گاهی اوقات، نقرس ممکن است با تورم حاد ظاهر نشود. در عوض، ممکن است زانو متورم شده و ناراحتی خفیف بدون قرمزی یا گرمای شدید داشته باشید. تمایز بین نقرس و سایر علل تورم زانو، مانند استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید (روماتیسم)، می‌تواند چالش برانگیز باشد.

چگونه نقرس در زانو را تشخیص دهیم؟

دکتر ابراهیم زاده جراح زانو مشهد ازشما درمورد علائم سوال کرده و درهمین‌حین زانوی شمارا مورد معاینه قرار می‌دهد. وی ممکن است یک آزمایش میزان اسید اوریک و سطح التهاب خون را برای شما بنویسد. اما ممکن است میزان اسید اوریک خون در حد نرمال و یا حتی کم نیز باشد. همچنین، سونوگرافی یا اسکن MRI می تواند نشان دهد که تورم نقرس است یا علت دیگری دارد. در نهایت، مقداری مایع از مفصل زانو که آسپیراسیون مفصل زانو نیز نامیده می‌شود، گرفته شده تا برای آزمایشگاه ارسال شود . اگر در نتیجه آزمایش کریستال های اسید اوریک معمولی مشاهده شد، دکتر ابراهیم زاده تشخیص دقیق تری در مورد بیماری به شما ارائه خواهد داد.

سایر علل احتمالی تورم زانو دردناک:

  • آرتریت سپتیک

آرتریت سپتیک به دلیل عفونت در زانو است. این وضعیت اغلب با نقرس اشتباه گرفته می شود. به طور کلی، افراد مبتلا به عفونت با تب همراه هستند، اگرچه نقرس نیز می تواند باعث تب شود. اگر مشکوک به آرتریت سپتیک باشید، مراجعه به دکتر ابراهیم زاده برای تشخیص سریع این عارضه مهم است.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید
  • نقرس کاذب

نقرس کاذب یاCPPD، آرتریت حاد ناشی از رسوب کریستال های کلسیم در مفصل است. این عارضه هرچه سن افراد بیشتر باشد، شایع تر بوده و در نتیجه مفصل افراد مسن بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد. این بیماری شبیه نقرس با زانوی داغ و متورم است، اگرچه شروع آن تدریجی تر از نقرس حاد است.

علل نقرس در زانو

علل نقرس زانو چیست؟

به طور کلی، هر چه اسید اوریک در خون بالاتر باشد، خطر ابتلا به نقرس حاد بیشتر است. عوامل ضروری که سطح اسید اوریک را افزایش می دهند عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی – سطح اسید اوریک بالا اغلب ژنتیکی است
  • جنسیت – به طور کلی مردان بیشتر در معرض خطر نقرس قرار دارند
  • برنامه غذایی – غذاهای خاص که حاوی پوربن بالا هستند موجب بالا رفتن اید اوریک می شوند. به عنوان مثال می توان به گوشت قرمز، میگو، لوبیا، کیک و شیرینی اشاره کرد.
  • الکل
  • داروهای خاص مانند دیورتیک ها
  • افزایش وزن

حمله نقرس اغلب با رویدادی مانند مصرف زیاد غذاهای غنی از پورین یا مصرف الکل آغاز می شود. همچنین، یک آسیب حاد مانند چرخش زانوی شما می تواند باعث حمله شود.

درمان نقرس زانو

به طور کلی، برای خلاص شدن از شر نقرس در زانو می توانید اقدامات ساده ای انجام دهید. به‌عنوان مثال می‌توان به یخ، فشرده‌سازی زانو و استراحت از ورزش اشاره‌کرد. همچنین، شما باید به خوبی هیدراته باشید و از الکل اجتناب کنید.

داروهای پزشک می تواند کمک کننده باشد. به عنوان مثال، قرص های ضد التهابی مانند ایبوپروفن می توانند به سرعت یک حمله حاد را متوقف کرده و نقرس را از بین ببرند. به طور مشابه، کلشی سین در صورت مصرف در 24 ساعت اول می تواند از نقرس جلوگیری کند. دوز کلشی سین اغلب یک قرص سه بار در روز است که پس از یک هفته با کاهش درد به دو بار در روز کاهش می یابد.

تزریق کورتیزون با هدایت اولتراسوند: آیا برای نقرس زانو مفید است؟

کورتیزون یک داروی استروئیدی ضد التهابی قوی است که تقریباً بلافاصله برای متوقف کردن نقرس حاد عمل می کند. کورتیزون را می توان از طریق خوراکی مصرف کرد، اما عوارض جانبی شایع است. تزریق کورتیزون به مفصل زانو موثر است. استفاده از اولتراسوند برای هدایت سوزن به داخل مفصل برای بهبود ضروری است.

دقت و تاثیر اگر زانو متورم است، می توانید قبل از تزریق کورتیزون، زانو را تخلیه کنید.

به طور کلی، تزریق کورتیزون برای نقرس زانو چند روز طول می کشد تا شروع به کار کند. با این حال، اگر در اوایل یک حمله حاد تجویز شود، می تواند آن را در مسیر خود متوقف کند.

تزریق پی آر پی برای تسکین فوری درد نقرس زانو

تزریق PRP برای نقرس فقط برای موارد استثنایی اختصاص دارد. مانند تزریق کورتیزون، تزریق PRP نیز ضد التهاب است و اثر مفیدی خواهد داشت. اگر مفصل زانوی تزریق‌شده نیز آرتروز داشته‌باشد، این اثر احتمالا بهتر است. با این وجود، تاثیر PRP کمتر از کورتیزون است. به طور کلی، تزریق PRP برای نقرس را تنها در صورتی در نظر می گیریم که خطرات تزریق کورتیزون بسیار زیاد باشد.

چقدر طول می کشد تا نقرس زانوهایم خوب شوند؟

به طور کلی، اکثر حملات حاد نقرس زانو در صورت مدیریت خوب در عرض چند روز برطرف می شوند. با این حال، اگر درمان نشود، علائم ممکن است هفته ها طول بکشد تا برطرف شوند و گاهی اوقات سطوح پایین تورم باقی می ماند.

علاوه بر این، حملات مکرر نقرس مورد انتظار است. بیش از 60 درصد از افرادی که دچار حمله نقرس می‌شوند، در عرض دو سال عود می‌کنند که دلیل بیشتری برای جلوگیری از حملات مداوم با درمان‌های ساده است.

نکاتی در مورد پیشگیری از نقرس

غذاهایی که در نقرس باید اجتناب کرد؟

چه غذاهایی برای نقرس زانو نخوریم؟

دکتر ابراهیم زاده جراح متخصص زانو ممکن است داروهایی برای کاهش اسید اوریک تجویز کند. رایج ترین دارو آلوپورینول است. قبل از شروع این دارو، صبر کنید تا یک حمله حاد برطرف شود. در مورد اینکه آیا باید این دارو را در نظر بگیرید، با پزشک خود صحبت کنید. به طور کلی، اگر سطح اسید اوریک بالا باشد (بالاتر از 500) و حملات مکرر را تجربه می کنید، داروهای پیشگیرانه مانند آلوپورینول مفید است. بهتر است دوز آلوپورینول را هر 1 تا 2 ماه افزایش دهید تا زمانی که سطح اسید اوریک شما به 350 یا کمتر برسد.

به طور معمول، تغییر سبک زندگی می تواند سطح اسید اوریک را کاهش دهد. غذاهایی که باعث افزایش پورین می شوند و باید از آنها پرهیز شود عبارتند از: گوشت، ساردین، میگو، لوبیا و غذاهای حاوی غلظت بالای فروکتوز ذرت. علاوه بر این، غذاهای مخمر مانند غذاهای منجمد و کنسرو شده نیز می توانند مشکلاتی ایجاد کنند. همچنین نوشیدنی های شیرین شده با شکر و نوشیدنی های الکلی باعث افزایش سطح اسید اوریک خون می شوند.

برعکس، غذاهایی که اسید اوریک را کاهش می‌دهند عبارتند از گیلاس، میوه و سبزیجات سرشار از ویتامین C، لبنیات کم‌چرب و رژیم گیاه‌خواری. همچنین، هیدراته نگه داشتن کافی بدن نیز می تواند از حمله پیشگیری و درمان کند.

سایر سوالات متداول در مورد نقرس زانو

نقرس در زانو چقدر طول می کشد؟

اغلب موارد نقرس زانو حاد و کوتاه مدت هستند. در صورت عدم درمان، اکثر موارد پس از چند هفته برطرف می شوند. با این حال نقرس در طول یک سال در حدود 60 درصد احتمال پیشروی دارد.

آیا در تعویض زانو ممکن است به نقرس مبتلا شوید؟

بله، اگرچه نقرس پس از تعویض زانو نسبتاً نادر است. به طورکلی، تشخیص نقرس پس از عمل تعویض مفصل زانو از عفونت حاد مفصل زانو یا آرتریت سپتیک دشوار است. کلید تشخیص نقرس در تعویض‌مفصل‌زانو، یافتن کریستال‌های اسیداوریک در مایع‌زانو است. همچنین سابقه حملات مکرر نقرس احتمال ابتلا به نقرس را در تعویض زانو افزایش می دهد.

آیا ممکن است به نقرس لگن مبتلا شویم؟

بله، اما نقرس در لگن شما بسیار نادر است. گاهی‌اوقات، نقرس در لگن شما می‌تواند به‌اشتباه به‌عنوان نکروز آواسکولار سر فمور تشخیص داده‌شود. همچنین، نقرس در لگن ویژگی‌های معمول نقرس در سایر مفاصل، مانند تورم، قرمزی یا افزایش دمای پوست را ندارد. یک سرنخ این است که سونوگرافی مفصل ران ممکن است یک خط کانتور دوگانه معمولی مخصوص نقرس را مشاهده کند. همچنین، خارج کردن مایع از لگن برای تجزیه و تحلیل کریستال های اسید اوریک نیز کمک خواهد کرد.

آیا نقرس با سایر بیماری ها مرتبط است؟

مطالعات اخیر نشان می دهد که نقرس با افزایش خطر اضطراب، افسردگی و حملات قلبی مرتبط است.

سخن پایانی در مورد نقرس در زانو

برای درد حاد زانو و تورم بدون ضربه‌خوردن به زانو باید به نقرس مشکوک شوید. درمان زودهنگام با دارو می تواند علائم را به سرعت متوقف می کند. برای تشخیص به‌موقع می‌توانید به‌دکتر ابراهیم‌زاده متخصص‌زانو مشهد مراجعه کنید.

دکتر محمد حسین ابراهیم زاده
  • شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
  • آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
دکتر ابراهیم زاده را بهتر بشناسید

منبع

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
نام خود را وارد کنید
ایمیل خود را وارد کنید
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما

جهت تماس با آقای دکتر ابراهیم زاده از راه‌های زیر استفاده کنید

لطفا سوالات خود در مورد جراحی شانه و جراحی زانو را از طریق فرم زیر بپرسید. یا در صورت نیاز با شماره‌های مطب تماس بگیرید و یا به آدرس مطب مراجعه فرمایید.

    آدرس مطب

    مشهد | خیابان کوهسنگی ۹ ساختمان فراز | طبقه هفتم

    آدرس بیمارستان

    مشهد، بیمارستان قائم گروه جراحی ارتوپدی