سندرم زانوی دونده (پاتلوفمورال) چیست؟
زانوی دونده یا پاتلوفمورال یکی از شایعترین علل درد جلوی زانو است و تقریباً 25 درصد از آسیبهای زانو را که در کلینیکهای آسیبهای ورزشی دیده میشود، تشکیل میدهد. زانوی دونده با نامهای «سندرم پاتلوفمورال» یا «درد قدامی زانو» نیز شناخته میشود و به درد زیر و اطراف کاسه زانو اشاره دارد.
این عارضه بهدلیل مشکل در نحوه حرکت کلاهک زانو و در نتیجه اصطکاک در پشت زانو ایجاد میشود و اغلب با عضلات پدید میآید. علائم معمولاً به تدریج ظاهر می شوند و بسته به فعالیت شما میآیند و میروند. زانوی دونده تنها علت زانو درد ناشی از دویدن نیست و علیرغم نامش، هم افراد فعال و هم افراد کم تحرک را تحت تاثیر قرار میدهد.
در این مقاله از وبسایت دکتر ابراهیم زاده جراح ارتوپد مشهد به علل، علائم، گزینههای درمانی و روند بهبودی زانوی دونده، سؤالات متداول مانند آیا میتوانم با وجود عارضه زانوی دونده بدوم و همچنین سایر بیماریهای زانو که معمولاً بهعنوان سندرم پاتلوفمورال به اشتباه تشخیص داده میشوند را بررسی میکنیم.
زانوی دونده چیست؟
آناتومی زانو دونده: کشکک در یک شیار کوچک در انتهای استخوان ران “شیار تروکلر” قرار دارد. همانطور که زانوی خود را خم می کنید و صاف می کنید، کشکک در داخل شیار به سمت بالا و پایین می لغزد.
در زانوی دونده مشکلی در نحوه حرکت کشکک (کشکک زانو) وجود دارد. این فشار اضافی بر غضروف وارد می کند و در نتیجه زانو درد جلویی ایجاد می شود.
کاسه زانو در یک شیار به نام کشکک یا شیار تروکلئار در جلوی زانو روی استخوان ران، استخوان ران قرار می گیرد. در این شیار می تواند سر بخورد، کج شود و به سمت بالا، پایین و پهلو بچرخد. کلاهک زانو با غضروف بسیار ضخیم پوشانده شده است تا از آن در برابر نیروهای بزرگی که از استخوان عبور می کند محافظت کند.
علل شایع زانو دونده
علل شایع زانوی دونده عبارتند از:
- ضعف عضلانی
ضعف در عضلات باعث کاهش حمایت اطراف زانو می شود و باعث می شود وزن بیشتری از کاسه زانو عبور کند. همچنین، اگر ماهیچه های یک طرف زانو ضعیف و عضلات طرف دیگر خیلی قوی باشند، کاسه زانو کمی به یک طرف شیار منتقل می شود و در نتیجه اصطکاک ایجاد می شود.
- سفتی عضلانی
اگر عضلات اطراف کاسه زانو سفت باشند، آن را کمی به سمت بالا و احتمالاً کمی به پهلو می کشند و باعث افزایش درد و اصطکاک کلاهک زانو می شود.
- وضعیت غیرطبیعی پا
وضعیت غیر طبیعی پا، مانند صافی کف پا، باعث می شود که پا به سمت داخل بچرخد و در نتیجه نحوه عبور نیروها از زانو تغییر می کند و فشار روی کاسه زانو افزایش می یابد.
- افزایش زاویه Q
این به زاویه استخوان ران اشاره دارد. افزایش زاویه Q فشار بیشتری به کاسه زانو وارد می کند.
- آناتومی
ممکن است اشکالی در شکل شیار و/یا کاسه زانو وجود داشته باشد که باعث می شود این دو به درستی روی هم قرار نگیرند که می تواند حرکت را محدود کرده و باعث اصطکاک شود و شما را مستعد ابتلا به سندرم کشکک رانی کند.
-
شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
-
آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
علائم سندرم پاتلوفمورال
زانوی دونده معمولاً بهتدریج روی میدهد. این زانوی توسط یک حادثه خاص تحریک نمیشود. مردم آن را به عنوان یک درد نامشخص در اطراف کاسه زانو، به ویژه در زیر و در کناره های کشکک توصیف می کنند.
همچنین ممکن است در سندرم کشکک فمورال، صداهای ساییدن یا خراشی مرتبط با حرکت پا وجود داشته باشد – این به عنوان کرپیتوس شناخته می شود و در اثر اصطکاک روی کاسه زانو ایجاد می شود. گاهی اوقات، ممکن است کمی ورم زانوی جلو نیز وجود داشته باشد.
درد زانوی دونده به جای اینکه ثابت باشد، بیشتر اوقات میگیرد و ول میکند، اما معمولاً در موارد زیر بدتر است:
- فعالیت طولانی مدت: بهعنوان مثال دویدن در مسافت های طولانی، ورزش، اسکی به ویژه هنگام رفتن به سراشیبی
- پله ها: مخصوصاً پایین آمدن
- پس از نشستن طولانی مدت: به عنوان مثال نشستن در سینما، کارکنان ادارات، رانندگی در مسافت طولانی. زمانی که ابتدا از جای خود بلند می شوید زانو درد می گیرد و سپس با حرکت راحت می شود
نحوه درمان زانوی دونده
هدف درمان زانوی دوندگان کاهش درد و تورم کاسه زانو و رفع هرگونه عدم تعادل عضلانی در ساق پا است. رایج ترین درمان های سندرم کشکک رانی عبارتند از:
1. تمرینات تقویتی
بعضی از تمرینات تقویتی راه عالی برای درمان زانوی دونده است. تمرینات تقویتی برای سندرم درد کشکک رانی کلیدی است، زیرا افراد مبتلا به زانوهای دونده اغلب عضلات سرینی (باسن) و عضلات چهارگانه ضعیفی دارند. تقویت این عضلات باعث کاهش وزن عبوری از زانو و در نتیجه کاهش درد زانو می شود.
در بخش تقویت زانو، طیف وسیعی از تمرینات را پیدا خواهید کرد که می تواند به بهبود قدرت و ثبات و در نتیجه کاهش درد زانو در دوندگان کمک کند.
همچنین، تمرینهایی که به طور خاص عضلات کنترل کننده کاسه زانو را هدف قرار میدهند، تفاوت زیادی ایجاد میکنند و نحوه سر خوردن کاسه زانو در شیار کشکک را بهبود میبخشند- برای اطلاعات بیشتر به بخش تمرینات کاسه زانو مراجعه کنید.
2. تمرینات کششی
یکی دیگر از قسمت های مهم زانوی دوندگان درمان کشش است. کاهش هر گونه سفتی عضلانی از طریق تمرینات کششی ساده همچنین نحوه سر خوردن کلاهک زانو در شیار کشکک را بهبود می بخشد و اصطکاک روی کاسه زانو را کاهش می دهد.
هر گونه سفتی در اطراف ماهیچه های کاسه زانو، آن را کمی از جای خود بیرون می کشد و در نتیجه اصطکاک و فشار روی زانو افزایش می یابد و منجر به زانوی دونده می شود.
3. زانوبند
زانوبندها میتوانند برای سندرم درد کشکک مفید باشند. یکی دیگر از ابزارهای درمانی مفید با زانوی دونده، زانوبند است. بریس ها می توانند به بهبود ساپورت اطراف زانو و موقعیت کشکک کمک کنند و درد مرتبط با سندرم کشکک رانی را کاهش دهند.
طیف وسیعی از سبکها وجود دارد، اما به طورکلی بهترین آنها برای زانوی دونده دارای یک سوراخ در جلو هستند تا از هرگونه فشار اضافی بر روی کاسه زانو جلوگیری شود.
-
شماره مطب: ۰۵۱-۳۸۵۴۱۸۱۲ و ۳۸۴۰۹۴۵۲-۰۵۱
-
آدرس مطب: مشهد- خیابان کوهسنگی ۷- ساختمان فراز-طبقه هفتم
4. ارتز
اگر زانوی دونده شما تا حدی با بیومکانیک پا تغییر یافته مرتبط است، استفاده از ارتز واقعا می تواند کمک کننده باشد. ارتوزها کفیهای خاصی هستند که میتوان آن را روی کفشهای خود قرار داد تا موقعیت پا و زاویه Q را اصلاح کند و در نتیجه نیروهای وارد بر کاسه زانو را کاهش دهد.
پزشک شما می تواند شما را به یک متخصص ارتودنسی ارجاع دهد تا پای شما را ارزیابی کند و کفی مناسب تهیه کند یا ارتزهای مورد علاقه ما را در سایت خواهر ما بررسی کند.
5. استراحت و قدم زدن
زانوی دونده اغلب پس از افزایش سطح فعالیت ایجاد می شود. ممکن است توصیه شود چند روز استراحت کنید تا درد زانوتان کاهش یابد و سپس به تدریج میزان تمرینات ورزشی خود را افزایش دهید یا به ورزش های بدون ضربه مانند شنا بروید.
به یاد داشته باشید، درد همیشه در طول یک فعالیت ظاهر نمی شود، اغلب در اواخر همان روز یا یک شب ایجاد می شود، بنابراین به آرامی شروع کنید و به تدریج افزایش دهید.
6. یخ معمولی
استفاده از یخ بعد از فعالیت واقعا می تواند به کاهش درد و تورم سندرم کشکک رانی کمک کند. به کاهش هرگونه التهاب و خونریزی در مفصل کمک می کند که به کاهش درد و تسریع بهبودی کمک می کند.
برای مشاوره در مورد نحوه استفاده ایمن و موثر از یخ به بخش درمان یخ مراجعه کنید و برای راهنمایی های برتر ما در مورد بهترین روش های استفاده از یخ از بخش بسته بندی یخ دیدن کنید.
7. از وضعیتهای طولانی مدت خودداری کنید
اگر درد زانوی دونده شما پس از نشستن طولانی مدت ظاهر شد، سعی کنید از ثابت نگهداشتن پای خود اجتناب کنید.
در محل کار، هر 30 دقیقه یکبار برخیزید و کمی پیاده روی کنید یا اگر این امکان وجود ندارد، چند بار به آرامی پای خود را به عقب و جلو حرکت دهید. یکی دیگر از مواردی که می تواند به کاهش علائم زانوی دوندگان کمک کند، استفاده از میز ایستاده است تا تمام روز را ننشینید. این امر مفصل را شل و روان نگه می دارد که می تواند به کاهش درد سندرم کشکک زانو کمک کند.
8. مسکنها
مسکن های بدون نسخه و ضد التهاب های غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن میتواند برای کاهش درد ناشی از زانوی دونده مفید باشد. همیشه قبل از مصرف دارو با دکتر ابراهیم زاده متحصص ارتوپد مشورت کنید.
9. جراحی
بسیار نادراست که سندرم کشکک رانی نیاز به جراحی داشته باشد. با این حال، اگر درمانهای فوق مؤثر نبود، ممکن است جراحی برای آزاد کردن ساختارهای سفت در اطراف زانو یا برداشتن تکههایی از استخوان که باعث تحریک کلاهک زانو میشوند، مناسب باشد. درمان صحیح به علت سندرم پاتلوفمورال شما بستگی دارد.
ریکاوری زانو دونده
بسته به اینکه چقدر سریع درمان را شروع می کنید و چقدر سخت کوش هستید، ممکن است بین شش هفته تا شش ماه طول بکشد تا بهبودی از زانوی دونده انجام شود.
برای بهبود قدرت و طول عضله معمولاً چند هفته انجام تمرینات تقویتی و کششی لازم است، پس تسلیم نشوید. همچنین، وسوسه نشوید که سطح فعالیت خود را خیلی سریع افزایش دهید. به خودتان سرعت دهید تا زانوی خود را تشدید نکنید.
اگر میخواهید به ورزش ادامه دهید، کارهایی مانند شنا و دوچرخهسواری را امتحان کنید. اگر میخواهید بدوید، مطمئن شوید که کفشهای مخصوص دویدن دارید و سعی کنید از دویدن روی بتن اجتناب کنید، زیرا سطح سخت فشار بیشتری به زانو وارد میکند.
تشخیص اشتباه رایج
تعدادی از شرایط دیگر وجود دارد که باعث درد زانوی جلویی می شود و زانوی دونده اغلب به اشتباه تشخیص داده می شود:
- کندرومالاسی کشکک: که در واقع تغییراتی در غضروف پوشاننده کاسه زانو وجود دارد
- زانو جامپرز: تحریک تاندون کشکک درست زیر زانو
- سندرم Iliotibial Band: تحریک ITB در سمت بیرونی ساق پا
با سلام و احترام
توضیحات کامل و عالی بود .سپاس که دانش خود را در اختیار همه قرار دادید .با آرزوی سلامتی وتوفیقات روز افزون
سلام و عرض ادب
خرسندیم که مطالب مورد توجه شما قرار گرفته است.